Imajući u vidu njene sastojke, žitarice, odnosno vlakna i suvo voće, bonžita predstavlja idealnu jutarnju poslasticu. U svojoj režiji, voće možete da odaberete i po svom ukusu. Mi ovog puta koristimo suve brusnice, kajsije i suvo grožđe zajedno, ali po želji koristite i neko drugo suvo voće koje volite.
Ono što je najvažnije jeste da smesu žitarica i voća prelijete medom, šećerom i margarinom dok su još vreli, kako bi sjedinili masu, a vi imali ovu kvalitetnu poslasticu.

Domaća Bonžita by Poslastičar
Priprema:
Suve brusnice, kajsije i suvo grožđe sitno iseći i staviti u odgovarajuću posudu. Zatim dodati ražane i ovsene pahuljice, kornfleks, susam i lan, te sve dobro izmešati.
U manju šerpu sipati šećer, med i margarin. Staviti šerpu na šporet, pa na tihoj vatri mešati da se sve polako otopi. Kada se rastopi pojačati temperaturu i neprekidno mešati dok ne provri.
Kada provri kuvati još 2-3 minuta pa potom vrelim sirupom preliti sastojke, te mešati da se dobije homogena smesa.
Dno pravougaone tepsije obložiti papirom i izručiti smesu. Peći 15 minuta na 180 C. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi. Iseći po želji. Bitno je preliti sastojke sa vrelim medom,šećerom I margarinom. Brzo promešati I dobro ohladiti da se stegne.
Priprema:
- 150g Dijamant S maslacem
- 50gr suvih brusnica
- 50 g suvih kajsija
- 50 g suvog grožđa
- 50 g kornfleksa
- 3 kašike meda
- 40 g ražanih pahuljica
- 30 g smeđeg šećera
- 1/2 kašike susama