Dobro jutro sa osmehom

Dobro jutro sa osmehom

Dobro jutro sa osmehom

Kakve su ti misli – takav ti je život.

Misli pozitivno.

Ne nerviraj se.

Smej se i kada ti nije do toga.

Koliko puta ste čuli ove savete? Tako smo i mislili – milion puta. I koliko puta su vam zaista pomogli kada se jednostavno probudite mrzovoljni? Tačno. Skoro nikad.

Lepo je i lako davati ovu vrstu savetodavnih usluga ali, kod nekih ljudi, to jednostavno ne „pali“. Nije dovoljno da nam neko onako u prolazu dobaci da izbacimo iz sebe svu negativnu energiju i misli pa će sve biti ok. Prosto nije.

Postoje stvari koje nas tište, hteli mi to ili ne. Sekiramo se oko dece, oko računa, oko zdravlja naših najbližih. Nervira nas situacija u svetu, ratovi, glad i neimaština. Od tih slika nemamo kud, one ostaju u našim glavama i kada se stvore savršeni uslovi, iskaču u vidu glavobolje, nervoze i potištenosti.

A opet, svako jutro od nas se zahteva da ustanemo puni elana, veselo i rado spremimo doručak ukućanima, lepo se obučemo i odemo na posao gde smo efikasni i ljubazni prema klijentima i kolegama. Malo li je?

Na reklamama to još i deluje moguće. Već isfenirana i našminkana mama se budi, sanjivu u snežno beloj posteljini nalazi je pas kao i deca koja skaču po njoj (njoj je to jako dirljivo i zabavno), bez po muke ustaje, priprema divan doručak deci koja su nekim čudom umivena i očešljana (i ne svađaju se), između nje i supruga je očigledna harmonija, jedu razmenjujući poglede pune simpatija i ljubavi, bez ikakve žurbe i bez rasklanjanja sudova iz kuće izlaze svi đuture – ona na neki savršen posao, kao i on, a deca u školu po svoje tuce petica. Nju eventualno u toku dana zaboli glava, malkice samo, popije aspirin ili mineralnu vodu, pojede integralni keksić ili popije neku biljnu mešavinu za unutrašnji balans (zavisi šta se reklamira) i sve ponovo bude u redu. Ma i još bolje od toga! Obično negde pred kraj reklame održi i neku prezentaciju kojom strogi šef i jedno 6-7 Japanaca budu potpuno oduševljeni, zaradi koji milion preduzeću, da bi uveče, kad anđeli već spavaju (opranih zuba, razume se), ušuškana u muževna pleća svog supruga uživala u mesečini na terasi od jedno, brat bratu, 30ak kvadrata.

Pošto se niko od nas ne budi ni našminkan ni isfeniran, uhvatiti decu i umiti ih je podvig, jutro prolazi u dečijoj prepirci i traženju jedne čarape i šminkanju drugog oka dok prevrćemo prženice po tiganju (uglavnom ne izbegnemo da se isflekamo po taze opeglanoj bluzi, ali ko mari, razmišljaj pozitivno) preslišavamo se kojim putem da idemo jer kasnimo u startu a šef je baš ovih dana odlučio da ustaje na levu nogu i šta ćemo ako auto opet ne upali… Uz neke minimalne izmene u scenariju, većini nas ovako započinje dan.

I onda kad stoički izdržimo do podneva, pa tu malo popustimo i unervozimo se, nađe se neki veseli pametnjaković da nas poduči da kakve su nam misli, takav nam je život i zato osmeh na lice. I krene nam para na uši.

A onda dođe proleće.

Sve u cvatu, sunce miluje taman toliko da nam nije vruće a da nam greje dušu, lete mace kao u bajci (izvinjavamo se alergičnima na polen), ptičice cvrkuću i prosto je neukusno biti nervozan i neraspoložen.

A kako izvesti to?

Mi predlažemo sledeći scenario za vaš film.

Ujutro ustanete. Uopšte ne marite za anti-frizuru, što već čujete svađu dece u dnevnoj sobi i što se pas možda opet nestrpljivo ispiškio ispred vrata vaše spavaće sobe. Dozvoljeno je da ipak malo pošizite ukoliko bosom nogom i zgazite u baricu. Probajte da samo pomislite kako će vam biti smešno kada koleginicama budete prepričavali tu epizodu.

Dalje.

Pustite decu da se sama obuku i probajte da držite pritisak pod kontrolom kada vidite da je ona u opremi za balet a da se on samo obukao preko pidžame. Recite sebi da je baš smešno. Takve ih pošaljite u vrtić i školu.

Umesto 37 sekundi koje posvetite sebi ispred ogledala, odvojite čitavih deset minuta da se natenane umijete, očešljate na miru i našminkate (ili obrijete bradu ako ste tata).

Zatim pravac dnevna soba u smeru muzike koju ćete pripremiti ranije.

Odvrnite do daske (daska je inače krajnja granica koju toleriše bakica ispod vas).

Udahnite duboko i, kao da je nedelja, lagano se zaputite ka kuhinji. Vreme je za obilan, ukusan, zdrav i jednostavan doručak. Otvorite širom prozore, pustite proleće u vašu kuhinju, stan i život i napravite sebi i porodici najukusniji omlet ikada!

Zašarenite ga što više i zabiberite sebi dan.

Uživajte u svakom trenutku i onda neka vas zatekne misao kako vam oni pametnjakovići sa savetima i nisu više tako mrski i arogantni. Pomislite da možda ipak ima nešto u njihovoj filozofiji. A onda ipak, svalite svu krivicu naboja energije tog jutra na kajganu i dodatnih minuta u kupatilu.

Važno je da deluje.

Dobro jutro omlet za osmeh

Priprema

Na tiganju otopite Dobro jutro margarin sa mlekom. Bacite na njega tanko sečene pečurke, zatim i sitno seckani mladi luk. Pustite da dobro omekšaju i upiju margarin a zatim polomite jaja preko i sve to zdušno pomešajte. Kada su jaja gotova, sklonite sa vatre i ubacite i mladi sir koji ćete samo lagano umešati u omlet, kako se ne bi pretvorio u krem sir.

Sa strane poslužite rotkvice, cherry paradajz i zelenu salatu.

Čim iznesete na sto, glasno i brzo viknite (da vas svi ukućani čuju) i kako bi se važilo:

Ne perem sudove!

Dalju brigu o sudovima prepustite bilo kom drugom članu porodice. A po izlasku iz kuće, prebacite muziku sa zvučnika na slušalice i uživajte u proleću.

Sastojci

Ocenite članak
[Ukupno: 2 Prosečno: 3]