Dobro jutro burger od tikvica – Kompromis gurmana i vegeterijanaca

Dobro jutro burger od tikvica – Kompromis gurmana i vegeterijanaca

Dobro jutro burger od tikvica – Kompromis gurmana i vegeterijanaca

Ako ste mislili da je vegetarijanstvo pomodarska stvar, razmislite ponovo. Najraniji pomeni ishrane bez mesa potiču iz VII veka pre nove ere, i to u tragovima mistične civilizacije iz doline Inda, u današnjem Pakistanu (čiji grad Mohendžo-daro stoji kao veličanstveni spomenik ovoj drevnoj kulturi). Motiv za odbacivanje mesa sa trpeze, njen narod nije pronašao u eventualnom nedostatku mesa, naprotiv – snažne korene ovog režima ishrane oni su pustili kroz filozofiju koja ohrabruje toleranciju prema svakom živom stvoru.

Na slične stavove celog jednog naroda je naišao i kineski hodočasnik iz IV veka, Faksijan, koji je Indiju doživeo i opisao kao “čudnu zemlju u kojoj ljudi uopšte ne ubijaju živa bića za hranu, ne uzgajaju svinje ni pernatu živinu i ne trguju živom stokom”.

Ni drevni Zapad ne zaostaje. Njegov predstavnik je, svakako, Antička Grčka čiji je veliki Pitagora bio još veći zagovornik vegetarijanstva (toliki da je sve do kovanja današnje reči vegetarijanstvo 1839. godine, u upotrebi bio opis pitagorejstvo). O Pitagorinom stanovištu po pitanju ovog režima lepo je i nadugačko pisao Ovidije u svojom Metamorfozama.

A kako mi Srbi posebno volimo da se busamo u grudi, svojatamo i hvalimo drevnim, antičkim pa i praistorijskim što poreklom, što sunarodnicima inovatorima i revolucionarima iz bilo koje oblasti, vegetarijanstvo nam govori u prilog. Barem geografski.

Verovali ili ne, na tlu gde se krtina ne smatra mesom već… jednostavno krtinom pa se velikodušno nudi strancima koji ne jedu meso a dođu u goste (autor teksta lično prisustvovao takvom slučaju), gde se prvi rođendan proslavlja uz pečeno jagnje, praznik rada uz vola a svaki vikend uz barem jednu kokošiju supu (od cele kokoške, razume se) kao predjelo svinjskim šniclama a nakon mezetluka u vidu goveđih kobasica – jednom davno (tačnije, od 30 godina pre Hrista do 50ak godina novog doba) živelo je pleme Mezi (kakva smešna podudarnost i ironija u igri reči) koje nije dozvoljavalo meso u prehrani i živelo je najviše na medu, mleku i siru.

Dakle, sada kada smo videli da nam vegetarijanstvo nije ni strano i novo, bacimo se na kratku istoriju hamburgera pa ćemo napraviti presek i paralelu između ove dve nespojive stvari – prehrane bez mesa i sočnog hamburgera. Jer, Dobro jutro upravo to i radi – spaja sve, pa čak i ono što deluje nespojivo!

Odmah na početku ćemo vam razbiti iluziju. Prvi (ham)burger nije napravljen u nemačkom gradu Hamburgu, kao što većina ljudi misli. Ali, nije da nema veze. Hamburg je bio poznat po svojoj govedini i bio je sinonim za najfinije iseckano i začinjeno meso. Kada se tome doda i izum Lorda Sendviča, pasioniranog kockara koji nije imao vremena da ustaje od kartaškog stola već je šnicle jeo između dve kriške hleba da ne bi umastio prste ili karte, dobijamo najfiniji sendvič sa govedinom, takozvani hamburger.

A šta je sa ljudima koji ne jedu meso? Zar da budu lišeni tog sočnog zadovoljstva, diskriminisani u mnogobrojnim lancima brze hrane? Taman posla.

Sada kada znamo koliko je staro vegetarijanstvo, možemo proći kroz recepte od davnih dana u potrazi za nečim sličnim hamburgeru. Indijske kofte (ćufte od uglavnom mahunarki) su slične, to je tačno, ali vegetarijanski Burger ne nalazimo sve do 1982. godine!

A njega je, nakog dugo godina eksperimentisanja, izumeo Gregori Sams i to na suvo! Kada kažemo “na suvo” mislimo na činjenicu da ovaj genije nikad nije ni probao pravi, mesni hamburger jer je vegetarijanac od svoje 10. godine! Kapa dole za to što se uhvatio u koštac sa tako rasprostranjenim ukusom i opštem mestu u svačijem jelovniku!

Da je na pravom putu, posumnjao je malo kada ga je ostavila devojka čiji je otac bio vlasnik restorana Joe’s Chilli Con Carne (Džoov čili sa mesom) ali ga je supruga nekoliko godina kasnije uverila da ipak jeste. I to kada je tražila recepte onoga što danas zovemo VegeBurger iako je i ona bila zagriženi, i što je možda još gore po Grerorija – staromodni mesožder, nespreman da proba novo a još manje da se odrekne starog.

Ovaj jedini vegetarijanac u svom razredu, nije ni slutio koliko će ova vegetarijanska prehrana doživeti bum sa pojavom hipika a još manje je mogao da sanja da će njegov izum, VegeBurger, ceo svet dočekati kao novog mesiju među staromodnim receptima – onog koji će osloboditi svih muka sve sledbenike ishrane bez mesa (a koji su na neki način ipak malo željni popularnih ukusa u kojima uživaju svi oko njih).

U Gregorijevom restoranu Seeds (semenke), uživali su i Joko Ono i Lenon, te kad bi se ona razbolela, Džon bi brže-bolje naručivao sve sa menija a posebno VegeBurger za svoju bolesnu dragu!

Tako da, ako se osećate malo hipi ovih dana, romantično, bezazleno ili vas je ophrvala vrućina pa ne možete ni da zamislite da unosite hranu životinjskog porekla koju potom morate dugo da varite – okušajte kulinarsko umeće sa našim laganim i jednostavnim burgerom od tikvica koji ne bi bio to što jeste (a ono što jeste je neverovatno ukusan i interesantan obrok, koji će voleti i oni koji se kunu da ne mogu da zamisle obrok bez mesa) da se u celu priču nije umešao Dobro jutro Light.

Burger od tikvica

Priprema

Izrendati tikvicu i dodati jaje. Izmešati a zatim polako dodavati brašno dok ne dobijete žitku masu. U to umešajte kašičicu Dobro jutro Light margarina. Na kraju dodati so. Zagrejte Dijamant ulje (u koji ste prethodno dodali malu kašiku Dobro jutro Light margarina) i sipajte masu koju ćete oblikovati prilikom prženja u pravilan krug, tj. burger. Za to vreme, presecite zemičku, svaku polovinu premažite margarinom, složite rukolu, luk i paradajz a zatim i burger. Posle toga možete dodati još jedan sprat povrća koje smo preložili ili jednostavno improvizujte.

Svakako uživajte!

Sastojci

(za 1 burger):

Ocenite članak
[Ukupno: 6 Prosečno: 3.7]