Torta Ledena bomba

Autor Sandra Stojiljkovic Cvetkovic  

26 juna, 2018

Torta koja sladi i hladi u isto vreme.

  • Vreme pripreme: 1 sat
  • Vreme kuvanja: 30 minuta
  • Broj obroka: 15

Način pripreme

Umutiti penasto jaja sa šećerom i na kraju lagano umešati brašno. Rernu zagrejati na 200 stepeni.

Okrugli pleh dimenzija 26 cm podmazati uljem, posuti brašnom, sipati umućenu masu i staviti da se kora ispeče( potrebno je oko 15- 20 minuta).

U međuvremenu, pripremiti neki sud koji ima oblik polulopte i koji je dovoljno dubok, pa njegovo dno obložiti providnom ili alu- folijom.

Pečenu koru ostaviti da se ohladi, pa je poprečno preseći na dve manje kore( tako da se dobiju dve tanke korice).

Prvu koru pažljivo prebaciti na dno obloženog suda i poprskati sa malo ceđenog soka od narandže.

Brašno umutiti sa vrlo malo mleka tako da nema grudvica. Ostatak mleka zagrejati sa šećerom do ključanja, dodati prethodno umućenu smesu sa brašnom i ukuvati. Pred kraj kuvanja smesi dodati i vanilin šećer.

Margarin penasto umutiti, pa sjediniti sa ohlađenim filom.

Dobijeni fil podeliti na tri jednaka dela. U prvi dodati seckane žele bombone i ceđeni limunov sok, u drugi suvo grožđe( prethodno malo potopljeno u rum) i ekstrakt ruma. U treći deo dodati rendanu čokoladu i mlevene orahe.

Svaki od ova tri fila dobro sjediniti tako da budu homogeni.

Preko prve kore staviti najpre fil sa žele bombonama, zatim fil sa suvim grožđem i, na kraju, fil sa rendanom čokoladom i mlevenim orasima.

Preko poslednjeg fila staviti drugu koru, pritisnuti ja rukom da lepo nalegne na filove, pa je poprskati sa malo limunovog soka.

Ostaviti tortu u posudi da prenoći u frižideru.

Sutradan je pažljivo izvrnuti na tacnu( preko suda samo staviti tacnu i prevrnuti uz pomoć folije, a onda foliju pažljivo skinuti).

Sastojke za glazuru skuvati na laganoj vatri uz stalno mešanje, malo prohladiti, pa pažljivo preliti preko torte( najbolje kašikom).

Jednu kesicu šlaga umutiti na uobičajen način sa kiselom vodom, a drugom šlagu dodati čokoladu u prahu, pa i njega umutiti sa kiselom vodom( tako se dobije ukusan čokoladni šlag).

Sačekati da se glazura sasvim ohladi, pa ukrasiti tortu po želji šlagom.

Sastojci

Sastojci:

Za koru:

- 4 jaja

- 4 kašike brašna

- 4 kašike šećera

- 1 kesica praška za pecivo

- malo isceđenog soka od narandže( za prskanje kora).

Za fil:

- 1 litar mleka

- 10 kašika brašna

- 250 g Dijamant Expert margarina

- 2 vanilin šećera

- 1 manji limun

- 100 g seckanih žele bombona

- 1 ekstakt ruma

- 100 g suvog grožđa

- 100 g čokolade

- 100 g mlevenih oraha.

Za glazuru:

- 150 g šećera u prahu

- 100 g čokolade

- 7 kašika mleka

- 1 kašika ulja

- 30 g Dijamant Classic margarina.

Za ukrašavanje:

- 2 kesice belog šlaga

- 3 kašike čokolade u prahu

- kisele vode po potrebi- za mućenje šlaga.

00:00
Ocenite članak
[Ukupno: 0 Prosečno: 0]