Pogača sa margarinom

Autor Adilja Hodza  

13 aprila, 2018

Ovu pogaču je najbolje poslužiti dok je još vruća.

  • Vreme pripreme: 1 sat 20 minuta
  • Vreme kuvanja: 35 minuta
  • Broj obroka: 4 osobe

Način pripreme

Vodu smlačiti, dodati kašičicu šećera i razmrvljeni kvasac. Lagano promešajte i ostavite kvasac da naraste.

Sipajte nadošli kvasac u dublju posudu u kojoj ćete zamesiti testo. Dodajte mlako mleko, jaje, ulje i promeašajte. Brašno pomešajte sa soli i polako malo, po malo dodajte u pripremljenu smesu u kojoj je kvasac. U početku mešajte kašikom, kasnije testo mesite rukom da bude glatko. Testo pokrijte krpom i ostavite sa strane da se udvostruči.

Nadošlo testo premesite i podelite na dva dela. Jedan deo rastanjite oklagijom na pravougaonik debljine oko pola cm. otprilike. Rastanjeni do premažite sa otopljenim (omekšalim) margarinom i urolajte u štrudlu. Sada urolani deo secite na manje komade (štrudlice) i slažite u nauljen pleh ili pek-papir. Isto ponovite i sa drugim delom testa. Premažite pogaču i odozgo sa margarinom. Ostavite da odstoji još desetak minuta. Za to vreme uključite rernu na 250 stepeni da se greju. Pred samo pečenje premažite pogaču sa malo mlakog mleka. Pogaču stavite u rernu, smanjite vatru na 220 stepeni i pecite oko 30 minuta ili dok ne dobije lepu braon boju.

Pečenu pogaču izvadite iz rerne pokrijte krpom i ostavite da malo omekša.

Sastojci

Potrebno je:

oko 700 grama brašna

1 kockica kvasca

1 kašičica šećera

2 ravne kašičice soli

2 dcl. vode

1 dcl mleka

1 dcl. ulja

1 jaje

Za filovanje:

50 grama Dijamant Exspert margarina

Za premazivanje: malo mlakog mleka

00:00
Ocenite članak
[Ukupno: 0 Prosečno: 0]