

Pogača pletenica
Autor Adilja Hodza Peciva
13 aprila, 2018
Pletenica u kojoj ćete uživati sa svojom porodicom.
- Vreme pripreme: 1 sat 20 minuta
- Vreme kuvanja: 30 minuta
- Broj obroka: 5 osoba
Način pripreme
Priprema
Kvasac rastvorite u mlakoj vodi sa kašičicom šećera i ostavite sa strane par minuta. U dublji sud dodajte brašno pomešano sa solju. Dodajte jaje, omekšali margarin i mleko a zatim nadošli kvasac. Rukom zamesite testo pokrijte krpom i ostavite na sobnoj temperaturi da se udvostruči. Premesite nadošlo testo i podelite u tri jednaka dela.
Od svakog dela testa napravite valjke (prutiće).
Poređajte valjke jedan pored drugog i ispletite pletenicu.
Pletenicu umotajte u krug i prebacite u nauljenu ogruglu tepsiju i premažite jajatom. Ostavite da stoji desetak minuta. Za to vreme uključite rernu na 250 stepeni. Pre nego što stavite pogaču da se peče premažite je još jednom jajetom (prvim premazivanjem nisam potrošila celo jaje) i pospite susamom
Pecite u donjem delu rerne oko 30 minuta ili dok ne porumeni. Pogaču poslužite toplu.
Sastojci
Potrebno je:
700 g brašna
1 paketić kvasca
1 kašičica šećera
1 ravna kašika soli
1 jaje
1,5 dl vode
2 dl mleka
100 grama Expert Dijamant margarina
1 jaje (za premazivanje)
susam (za posipanje)