

Pita sa šljivama i čokoladom
Autor Danijela Poslastice
20 avgusta, 2018
Sočna i čokoladna
- Vreme pripreme: 20 minuta
- Vreme kuvanja: 40 minuta
- Broj obroka: za 8 osoba
Način pripreme
Očišćene sveže šljive preliti sa 200 ml vode i dodati 150 g šećera.Ostaviti da šljive puste sok oko 2-3 sata.
Razdvojiti kore i redjati kao za gibanicu u veći pleh 35*25.
Na dno pleha staviti pek papir.Staviti jendu koru i krajeve kore sa strane pleha.Unutar redjati po dve kore malo ih zgužvati.Kore poprskati sokom koji su pustile šljive,zatim rasporediti šljive,posuti sa 3 kašike šećera,narendati čokoladu(jedna štangla),posuti jednu kašiku prezli i poprskati uljem.Ponoviti postupak dok se ne utroše kore.Za kraj ostaviti jednu koru i prekriti pitu,sa svih strana poprskati preostalim sokom od šljiva.Peći na 180 C oko 40 minuta.
Ako su šljive iz zamrzivača,onda se ne dodaje voda,već same šljive puste sok i pita je još ukusnija i sočnija!
Sastojci
500 g gotovih kora za pitu
300 g šećera
60 ml ulja
200 ml vode
150 g čokolade za kuvanje
1kg očišćenih svežih šljiva( moze i iz zamrzivača)
50 g prezle