Pile na podvarku

Autor Adilja Hodza  

18 oktobra, 2017

Jedno staro tradicionalno zimsko jelo.

  • Vreme pripreme: 20 minuta
  • Vreme kuvanja: 1 sat 45 minuta
  • Broj obroka: 4

Način pripreme

Pile operite i malo prosušite. Napravite mešavinu od ulja, vegete, soli i bibera. Mešavinom premažite celo pile sa svih strana i stavite u vatrostalnu tepsiju da se peče. Pecite poklopljeno oko 1 sat (ako je pile veće onda i više od sata).

Za to vreme, naseckajte crni luk i prodinstajte na ulju. Zatim dodajte iseckani kiseli kupus (ili ribanac) koji ste prethodno malo proprali i procedili. Posolite (ali vodite računa da je kiseli kupus vec slan), pobiberite i dodajte vegetu. Stavite listove lovora i dinstajte poklopljeno uz povremeno mešanje. dodajte po malo vode tek toliko da se kupus ne zalepi za šerpu (nesme biti vodenast) Dinstajte dok kupus omekša to je oko 30 minuta. Zatim dodajte malo začinske paprike i promešajte.

Pripremljeni kupus prebacite u zemljanu posudu (može i bilo koja druga). Preko kupusa stavite pile koje se ispeklo. Vratite sve u zagrejanoj rerni i pecite još 20-tak minuta da se kupus i pile malo zapeku i porumene.

Sastojci

Potrebno je:

1 celo pile

kašičicica vegete

malo soli i bibera

0,5 dcl. Dijamant ulja

Za podvarak:

1 veca glavica kiselog kupusa može i kupus ribanac oko 1 kg.

glavica crnog luka

malo vegete i bibera

2-3 lovorova lista

3-4 kašike Dijamant ulja

crvene začinske paprike

00:00
Ocenite članak
[Ukupno: 0 Prosečno: 0]