Osso buco

Autor Dijana Ademovic  

18 oktobra, 2018

Priprema ovog jela je malo duža i zahteva strpljenje,ali-nagrada je predivno meso koje pršti eksplozijom ukusa...Vredi svake sekunde uložene u njegovo spremanje,u kom sam uživala...

  • Vreme pripreme: 20 minuta
  • Vreme kuvanja: 1 sat 45 minuta
  • Broj obroka: 2

Način pripreme

Meso oprati,posušiti i začiniti.Uvaljati ga u brašno,otresti višak,i naglo propržiti na mešavini ulja i putera.Kad poprimi zlatnu boju,izvaditi ga na topli tanjir.

Na istoj masnoći ispržiti sitno seckan crni luk,dodati kašiku kečapa,pa kad zamiriše,ubaciti na kolutove sečenu šargarepu i celer.

Pržiti nekoliko minuta,da omekša,a onda sipati pelat,začiniti po ukusu,pošećeriti,čili,ubaciti na listiće sečen beli luk i krčkati.Zaliti sa malo bujona.Umešati začinsko bilje.

Vratiti meso u šerpu,kuvati 15.tak minuta,dok se pećnica ugreje.Proveriti ukus,a onda prebaciti sve u vatrostalnu činiju.Preko povrća poslagati kolenicu,ušuškati folijom i peći.

S vremena na vreme okrenuti meso i,ako je potrebno,doliti bujon.Peći cca 2 sata,pred kraj otkriti foliju i ostaviti još 10.tak minuta,

Jelo je gotovo,kad meso omekša,a sos se reducira.

Složiti na tanjir malo sosa u kom se kuvalo meso,kolenicu i ukrasiti sa kojim listićem bosiljka i majčine dušice.Može se poslužiti sa prilogom,a i ne mora,sos je dovoljno bogat...

Sastojci

dve šnicle juneće kolenice,debljine oko 3 cm

1 crni luk

2 šargrepe

1 manji koren celera

400 g pelata

1 kašika Dijamant kečapa

2 čena belog luka

1 kašičica sveže majčine dušice

1 kašičica seckanog peeršunovog lista

nekoliko listića bosiljka

po ukusu soli,bibera i čilija

oko 200 ml goveđeg bujona

00:00
Ocenite članak
[Ukupno: 0 Prosečno: 0]