Način pripreme
150 g lešnika samleti u blenderu na krupnije komade,a ostalih 150 g samleti sitno.Ostaviti sa strane.
Fil:
Umutiti mikserom žumnaca i šećer.Dodati mleko oko 100 ml,puding i brašno.Umutiti da se sve sjedini,da i smesa bude glatka u bez grudvica.Ostatak mleka staviti da vri na tihoj vatri uz povremeno mešanje da ne zagori.Kad mleko provri,skloniti šerpu s ringle i polako usuti umućenu smesu od jaja ,mleka,pudinga i brašna uz neprestano mešanje.Vratiti na ringlu i ukuvati još oko 5 minuta da se masa zgusti.Kad je fil skuvan skinuti sa ringle dodati vanil šećer i ostaviti da se hladi.Povremeno mešati fil mikserom da se ne stvori korica na filu.Kad je fil podpuno hladan,dodati margarin izrezan na listiće i mutiti mikserom da se margarin rastopi i poveže fil.Fil podeliti na dva dela.
U prvom delu dodati sitno mlevene lešnike.
U drugom dodati otopljenu prohladjenu čokoladu.Čokoladni fil ispadne više zbog dodavanja čokolade.Taj višak fila ide za premaz poslednje kore i torte sa svih strana.
Filovanje:
Na tacni za filovanje staviti jednu koru.Preko kore namazati eurokrem.Preko krema posuti krupno mlevene lešnike i blago utapkati kašikom u krem.Preko krema rasporediti prvi fil od lešnika.Zatim preko fila redjati piškote ili plazmu koje treba samo blago provući kroz mleko da ne upiju puno.Preko plazme
(piškota)rasporediti drugi čokoladni fil.Preko čokoladnog fila staviti drugu koru i rukama blago utisnuti da se kora prilepi za fil.Preko kore premazati u tankom sloju čokoladni fil i tortu sa svih strana.
Ostaviti tortu u frižideru.
Kad se torta stegne umutiti šlag po uputstvu sa kesice ukrasiti tortu po želji.
Toru sam pravila sa izmenama originalnog recepta .Verujte bolja je od originala.S gotovim korama je još ukusnija zato što kore upiju sokove iz fila.Kore od belanaca mogu biti i malo žilavije.Tako da je s gotovim korama pun pogodak.
Lako i brzo se pravi.
Parče na slici je mera ipo.Pravila sam za ćerkin rodjendan.Svi su bili oduševljeni a deca najviše 🙂
Sastojci
1 pakovanje tamnih gotovih kora za tortu
Fil:
6 žumanca
4 pudinga od vanile
1 l mleka
150 g kristal šećera
3 vanil šećera
3 kašike brašna
300 g pečenih lešnika
100 g čokolade za kuvanje
250g dijamant expert margarina
Za filovanje:
200 g eurokrema
300 g plazme ili 300g šarenih piškota
2 kesice šlaga za ukrašavanje
Cvetići za dekoraciju