Prelepa mirisna krempita, koja se lako sprema i za koju nije potrebno mnogo sastojaka.
Vreme pripreme: 20 minuta
Vreme kuvanja: 25 minuta
Broj obroka: 10 tanjira
Način pripreme
Za krem razdvojite žumanca od belanaca. U posudu sa žumancima stavite polovinu šecera (100 g) i vanilin šecer pa žicom dobro izmešajte. Dodajte brašno i gustin, i oko 250 ml mleka pa dobro sjedinite žicom tako da ne bude grudvica.
Ostatak mleka sipajte u veliki lonac, ubacite i margarin pa stavite na šporet . U toplo mleko sipajte u tankom mlazu smesu od žumanaca uz neprestano mešanje kuvajte krem dok se lepo ne zgusne i ne prokljuca, 10-15 min.
Sada odmah predite na mucenje belanaca. Dodajte im prstohvat soli pa pocnite mutiti mikserom na srednjoj brzini uz postepeno dodavanje preostale kolicine šecera (drugih 100 g), u par navrata. Mutite dok se šecer ne otopi i dok ne dobijete veoma cvrst sneg.
U još toplu kremu od žumanaca dodajte polovinu snega od belanaca i krenite mešati, vrlo lagano,pazeci da ne izlomite sneg. Dodajte i ostatak i sve lepo sjedinite dok se krema ne ujednaci. Krema mora ostati vazdušasta i lagana.
Nek se krema prohladi nekih 10-ak minuta, a za to vreme pripremite keks poredjati u pleh i rasporedite kremu svugde ravnomerno pa pozelji ukrasiti .