Barena paprika sa medom
Autor Dijamant.Kuhinja Zimnica
14 marta, 2017
Medena paprika koju ćete toliko zavoleti, da ćete poželeleti da u svako doba godine imate po koju teglicu u svom špajzu!
- Vreme pripreme: 1 sat
- Vreme kuvanja: 1 sat
- Broj obroka: Zimnica za celu zimu!
Način pripreme
Tegle i metalne zatvarače oprati i sterilisati u rerni na 100 stepeni 30 minuta. Paprike oprati i očistiti od drškica i semena. U posudu staviti 3 litre vode, 1/2 litre sirćeta, so, šećer, med i biber u zrnu. Staviti na vatru da tečnost provri, dodavati paprika toliko da prekriju površinu posude u kojoj se bare. Bariti paprike toliko da tečnost baci 1-2 ključa, da ne budu premekane, vaditi paprike u teglu, posipati po želji seckanim belim lukom i seckanim peršunom, blago ih pritiskati da se slože. Kad se napune 2-3 tegle, pritisnuti paprike unakrsno drvcetom za ražnjiće i tada tegle napuniti sa vrelim presolcem u kojoj se barile paprike (tečnost mora da vri, pa sipati u tegle). Tegle dobro zatvoriti i prekriti stolnjakom dok se ne ohlade.
Sastojci
7 - 10 kg paprika
seckani beli luk
seckani sveži list peršuna
Za tečnost za barenje paprika:
3 litre vode
1/2 litre Dijamant alkoholnog sirćeta
250g soli
150g šećera
200 gr meda
1 kesica bibera u zrnu