Dijamant i nana – Vodena nimfa za trpezom i u šoljici

Dijamant i nana – Vodena nimfa za trpezom i u šoljici

Dijamant i nana – Vodena nimfa za trpezom i u šoljici

Da li znate da kada poželite čaj od nane, vi u stvari pravite čaj od jedne grčke najade, vodene nimfe? Naravno, kako to kod starih Grka i ide, Minta je bila prelepa nimfa Kokisa – inače, smrznutog jezera jadikovanja u podzemnom svetu.

Had, njegov gospodar, toliko se zaljubio u Mintu da je to uspela da prokljuvi čak i njegova supruga Persefona, koja je i sama imala muke žive zbog ljubavi sa Hadom. Žena kao žena, bila ona boginja, poluboginja ili smrtnica – toliko je bila ljubomorna da je sirotu Mintu pretvorila u biljku kako bi je svi gazili a Had ne bi mogao da joj priđe. Očajan i nemoćan da poništi ženinu čaroliju, Had je dodelio toj neuglednoj biljčici u koju se pretvorila njegova draga, božanstveni miris ali i aromu koji su ga podsećali na nju. Od tada, svi smo redom zaljubljeni u Mintu!

Biolozi se ne bi složili u potpunosti sa nama, oni ipak imaju druge izvore koje konsultuju a grčki mitovi definitivno ne spadaju u tu literaturu. Recimo, oni bi prvo istakli da je takozvana Metvica (Mentha) rod cvetnica sa skoro 30 različitih vrsta, mada je to jako teško utvrditi pošto je tačna razlika između vrsta prilično nedefinisana još uvek. Bilo kako bilo, to biljčici nije smetalo da se raskomoti u u Australiji, Americi, Evropi i Aziji.

Ova aromatična biljka, koja raste do visine od 10 do 120 cm, ima listove tamno zelene boje. Najbolje uspeva u vlažnoj zemlji a zbog svoje tendencije da zauzima nepregledne površine i to sa velikom lakoćom, mnogi je smatraju korovom. Na nanu nailazimo u blizini bilo kakve vode – jezera, reka, močvara ili bilo kakvog bazenčića u kome se nalazi malo vode. Raste tokom cele godine a čak ni moćno sunce joj ne može ništa.

Poznata kao biljka gostoprimstva, nana se isprva koristila kao osveživač prostorija. Posipala se po zemljanim podovima kako bi “ubila” miris tla. I dan danas se njen miris, odnosno miris njenog esencijalnog ulja, koristi ali u malo sofisticiranijim uslovima.

Nakon privlačnog mirisa, nana je počela da osvaja i svojim blagodetima. Njom su se lečili grudobolja i bol u stomaku, ali i koža, loš zadah kao i problem sa varenjem. Isto tako, samo jedna šolja čaja od nane može ublažiti glavobolju.

Od nane su se pravile i lekovite kupke, njome su se čistili stolovi nakon prežderavanja na rimskim gozbama u kojima je bila čest gost u raznim sosevima.

Srednjovekovni monasi su se “kleli” u nanu zbog njenih kulinarskih i medicinskih svojstava a u mnogim kulturama nuđena je gostima u buketima, kao znak dobrodošlice i prijateljstva.

Svoju vezu sa podzemnim svetom nana je održavala zahvaljujući posmrtnim ritualima u koje je bila umešana a povezuju je i sa Eleuzinskim misterijama, neobičnim ceremonijama u čast boginje Demetre i Persefone (iste one koja je nesrećnu Mintu pretvorila u ovu danas tako obožavanu biljku).

Takođe, neizostavna je bila nana i u grčkim i rimskim kompotima a mlevena se koristila za beljenje zuba. Asirci su mentu posvećivali svom bogu vatre. A stari Jevreji su nanu posipali po podu sinagoge da bi svaki korak vernika doprineo zamamnom mirisu kojim se punila cela prostorija.

Ova biljka bogata je vitaminima A, C i B2 a od minerala se može pohvaliti kalcijumom, cinkom, bakrom i magnezijumom. U kuhinji se prednost daje svežoj nani ali ni sušenoj se ne gleda u zube. Njeni listovi imaju toplu, svežu, aromatičnu i slatku aromu a zbog osvežavajućeg ukusa koji ostaje iz nje, veoma rado se koristi u napicima poput čaja ali i u sirupima, želeima, slatkišima i sladoledima. U bliskoistočnoj kuhinji, nana je neizostavna kada se priprema jagnjetina dok Britanci i Amerikanci sos od nane neštedimice kombinuju sa najrazličitijim jelima.

Bez nane ne bi bilo ni čuvenog Tuareg čaja, napitka iz severne Afrike i arapskih zemalja. A gde je tu mohito ili koktel Skakavac, gde je tu liker od mente? Bez nane, nema ni njih!

Pomenućemo samo, da ne zaboravimo, paste za zube, vodice za ispiranje usta, žvake i bombone. I After Eight tanke fine čokoladice. Sve to dugujemo jednoj drevnoj nimfi Minti.

Kao i bezbroj krema i parfema koji u sebi sadrže esencijalno ulje nane (čak 40 do 90 posto čiste mente). Od nane beže ose, stršljeni, mravi i bubašvabe. Pa je vi nemojte saditi i lepo se družite sa tim bubicama.

Ili lepo pronađite saksije po svom ukusu, bogato ih napunite nanom, uživajte u stanu bez buba a tu i tamo čupnite koji listić za ukusan recept koji vam donosimo danas.

Dijamant salata sa nanom i spanaćem

Priprema

Oljuštite limun i iseckajte ga na sitne trouglove ili kockice. Preko njega nabacajte dosta nane i krupne soli a zatim promešajte. Na sve to ubacite i spanać i dobro zalijte Mediteran uljem. Promešajte i služite uz neki dobar komad pečenog mesa, ribu ili pastu.

Sastojci

Ocenite članak
[Ukupno: 9 Prosečno: 3.9]