Da iskrice iskre

Da iskrice iskre

Da iskrice iskre

Upoznali ste se na koncertu. Ili te je on pustio preko reda da kupiš burek. Ili na žurci kod najbolje drugarice. Ili ispred fakulteta. Ili već negde drugo.

Čekali ste poziv od ovog drugog kao ozeblo sunce. Srce ti je potonulo ono jednom kad si je video sa drugim dečkom ali, ponovo je zaiskrilo kada je objasnila da joj je to brat od ujaka. Raskidali ste, ludi od ljubavi i mladosti, brat-bratu jedno tri puta. Imali ste svoju pesmu. Sećaš se njene haljine sa prvog sastanka a ona tvog parfema. Vozili ste se u tatinom starom Stojadinu i smrzavali se zimi dok ste satima ćaskali u njemu, ispred njene zgrade.

Zaprosio te na godišnjicu, u zoološkom, za doručkom, dok je baš mazala margarin na tost, ili u sred bioskopa. Odmah je rekla DA.

Ona je tražila venčanicu duže nego mladoženju, čovek bi rekao. A njemu je samo bilo važno da bude dobra muzika i da ne nestane pića. Prošlo je super – doduše, uz blago koškanje kume i njegove sestre oko bidermajera, jedno upadanje u reku, puno suza, još više smeha, jedno malecko privođenje kuma zbog remećenja javnog reda i mira (a onda i izvlačenje istog iz pritvora, sa sve mladom u krinolini koja šarmira milicajce) i uz jedno padanje trećeg sprata torte mladencima pod noge.

Sledila je kupovina prvog stana. Auta. Jedan kredit. Jedna beba. Opet kredit. Druga beba. Svetska ekonomska kriza. Kriza sa kreditima u „švajcarcima“. Jedan pas. Jedan otkaz. Prvo škripanje u braku. Njenih par kilograma viška. Religiozno praćenje svake bogovetne utakmice, sa drugarima i pivom. Umor. Još umora. Domaći zadaci. Kupovina još jednog auta. Novi kredit, tek što je otplaćen prethodni. Pubertet. Još jedan pubertet. Kriza srednjeg doba. Nova beba (neplanirana). Još puno umora. Trzavice.

I odjednom, niko se ne seća onog poljupca pomirenja na kiši. Grafita ispred njene zgrade. Uhođenja sumnjivog njega, samo da bi se otkrilo da ne ide kod druge devojke nego u kladionicu. Niko se ne seća onih telefonskih razgovora: spusti ti prvi, ma ne, spusti ti prva, ti prvi, ja neću, spusti ti… Plišani meda sa vašara u Šapcu, koji je on osvojio za nju gađanjem iz vazdušne puške, netragom je nestao. On se ne seća koliko se smejao kad ju je malo nacvrckanu nosio uz stepenice i tiho ušuškavao u krevet da ih ne provale njeni.

Retko kad jedno drugo nazovu pravim imenom: Cvrle. Retko kad su sami. Još ređe pobegnu negde za vikend – para nema, svuda idu sa decom i psom, a sve pod parolom „idući put ćemo stvarno sami“. Na poslu se ostaje sve duže i duže, posle posla čeka jedno ribanje za ukor, jedno šetanje psa i dva domaća zadatka. Plus večera i veš. Eventualno pranje kose. O mazanju noktiju ili njegovom veslanju nema više ni govora.

Pa, šta se to desilo? Eto 40, 50 ili 60 svećica na torti, a da nismo ni trepnuli. Istina, tu su deca. I divna su. I puno se svi smejemo zajedno. I slatko je kad pas pojede papuče ili njene štikle, to zabavlja. I lepo je kad pljušte petice i kad se poraste 4 cm za tri meseca. I kad dovede prvu devojku a ona slatka kao ratluk od ruže. I vesela je suzica koju mama pusti kad ih ispraća na maturu. I preduge su besane noći dok se čeka dete iz izlaska.

I mama i tata su uvek tu. I sve drže pod kontrolom. Uspešno obavljaju svoj zadatak da podižu decu (to samo ako ne pitamo njegovu ili njenu mamu ili tetke, od njih vazda padne neka zamerka) i izvode ih na pravi put. Ali, da nisu nešto zaboravili?

Krov nad glavom je tu. Odeća, hrana takođe. Računi plaćeni. Treninzi organizovani. Kupljen je i klavir. I hrčak. Kod zubara se ide redovno. Proteza se disciplinovano nosi. Slave se rođendani, ide se na rođendane. Prelazi se sa pelena na nošu. Kupuju se knjige, proveravaju domaći. Priča se sa decom. Jedu voće.

Šta još može da fali, pitate se vi.

Pa fale Cvrle i Cvrle. Maca i Kuca. Mile i Pile. Duša i Srce.

Fale one dve osobe koje su se spojile i stvorile porodicu. Fale da budu ponovo zaljubljeni, da se jedno drugom okrenu, da se pogledaju i ponovo prepoznaju.

I ne, nije istina da se nema vremena, energije i para za obnavljanje te romanse. Nije istina da svakodnevnica pojede sve i ne ostavi ni mrvu romantike. Jer, zamislite sad ovo:

Njen je red da uspava decu. Uradila je jedan domaći, pokupila i složila veš, dala deci večeru, okupala ih i skembala u krevet. Znate i sami – zaspaće sa njima. A nije stigla ni da jede kao čovek, ni da popije čašu omiljenog vina a da ne pričamo o gledanju filma.

Ustaće u neko doba, izbezumljena i zgužvana od spavanja, flekava od keksa i mleka, čupava kao Mogli. I šta će videti?

Njega kako gleda fudbal, haos u kuhinji i psa koji cvili jer bi opet napolje?

Hajde ne.

Hajde da vidi oprane sudove, ugašeno svetlo i sveću na stolu. Beli stolnjak, fine tanjire, punu čašu vina. Hajde da vidi njega kako sedi za stolom i čeka je. Hajde da bude da je napravio večeru (neku jednostavnu i brzu, da baš sad ne preterujemo sa mandarinskom patkom i sorbeom), da je pozove po pravom imenu: Cvrle, i nežno je pozove za sto. Da ustane, poljubi je i servira. Da se kucnu čašama. Da joj kaže da je voli i da je još uvek najlepša.

Hajde da ona pusti suzicu, da joj se otme uzdah olakšanja jer je njen Cvrle i dalje tu, nigde taj nije otišao. Malo se uspavao ali je i dalje tu i voli je. I hajde da se za tom večerom dogovore da sledeći vikend odu u Šabac na vašar ili možda čak Pariz. Sami.

Hajde pogledajte u nastavku recept i hajde više ne tražite izgovore.

Lagana salata za zaljubljivanje

(za dvoje – sa pene testeninom, grilovanim tikvicama, čeri paradajzom , mocarelom i citrusnim dresingom)

Priprema:

Testeninu skuvati u slanoj vodi prema uputstvu na pakovanju, procediti, posuti malo ulja tek da se ne bi sušila i dodati  narendanu koru celog limuna, pa ostaviti da se ohladi. Tikvice tanko naseći sa ljuštilicom za krompir, posoliti i nauljiti Omegol uljem, pa grilovati na jakoj vatri dok ne omekšaju.

Dok su još tople, pomešati ih sa pasiranim čenom belog luka. Naseckati čeri paradajz, papriku i sušeni paradajz. Mocarelu iscepkati. U činiji pomešati testeninu, tikvice, papriku, paradajz svež i sušen kao i mocarelu. U posebnoj činijici pomešati limunov sok, ulje, so, šećer, biber i pasirani beli luk. Probati pa dodati još začina ukoliko je neslano ili kiselo.

Oprati sudove, upaliti sveću, pobacati igračke iza kauča, sakriti bezbrojne cipele ispod, pustiti laganu muziku i preliti dresing pre služenja.

Sastojci:

Sastojci za dve porcije:

 • 1/2 pakovanja pene testenine (može i integralna)
 • Narendana kora celog limuna
 • Pakovanje bebi mocarele
 • 2 veće tikvice ili 3 male
 • 1 crvena paprika šilja
 • 200g čeri paradajza
 •  1 kašika sušenog paradajza (opciono)
 • 2 čena belog luka
 • 2 kašike Omegol ulja

Dresing:

 • 3 kašike Omegol ulja
 • 1 kašika soka limuna
 • So
 • Biber
 • 1 kašičica šećera
 • 1 čen belog luka
Ocenite članak
[Ukupno: 16 Prosečno: 4.1]