Cimet kao vaše tajno oružje – Dobro jutro ovsena kaša sa jabukama

Cimet kao vaše tajno oružje – Dobro jutro ovsena kaša sa jabukama

Cimet kao vaše tajno oružje – Dobro jutro ovsena kaša sa jabukama

Ok, počelo je.

Kolega se prehladio, muž kašlje već nedelju dana (ali, nikako neće na pregled: “Nije to ništa!”), klinci su slinavi već nedeljama, budite se sa zapušenim nosem vrlo često, komšinica zaglavila bronhitis… Dobro došli u bajkovite jeseni i zime Srbije.

Zagađenje? Može!

Neredovni obroci zbog obaveza? Može!

Malo sna? Daj odmah dva komada, da se ne vraćam!

Stres? Obavezno!

Klime tempirane na 30 stepeni? Može!

Toplo na suncu, smrzavanje u hladu? Uzimam!

Na sve to dodajmo i to da barem pola vas nije još izvadilo zimsku garderobu pa i dalje šetate platnene patike, ¾ pantalone i onu jaknicu za noći kada duva bura na letovanju… Dakle, imunitet ljut kao ris. A znate da kada taj poludi, svi plaćamo ceh.

Da bismo ga umilostivili (jer to je upravo ono što radimo – šaramo kroz sve moguće i nemoguće recepte, vitamine, smutije a ne znamo šta ZAISTA deluje, već samo nagađamo), moramo da smislimo neki jednostavan način da mu svaki dan podilazimo pomalo.

Mi smo smislili jedan mnogo sladak i aromatičan način, koji prosto miriše na detinjstvo. A čuda čini za organizam…

Cimet!

Sve vreme nam je tu ispred nosa a tek ga tu i tamo upotrebimo da ukrasimo sutlijaš ili pospemo po bundevari. I ne, ne važi se ono kada naručite čaj u kesici od cimeta i jabuke, to zaboravite. Cimet je suviše moćan začin da bismo ga olako shvatali.

Nego, da vidimo šta znamo o ovom drevnom začinu?

Cimet je u stvari unutrašnjost kore nekoliko vrste drveća iz porodice Cinnamomum. Kao začin, poznat je bio još i starim Kinezima, Egipćanima i Feničanima. Stari Grci su ga kao žrtvu prinosili bogovima, a sve do kraja Srednjeg veka, Evropljanima je ostala misterija odakle dolazi ovaj tajanstveni začin. Neki krstaši su iz ratova na istoku donosili priče da se hvata mrežama iz reka ili pak, da ga donose Cimet ptičice iz nekih nepoznatih krajeva!

Evropljanima su ga, pre pet vekova, doneli Portugalci kada su zauzeli Cejlon. Urođenici sa ostrva uzimali su ga kao lek protiv zamora i za jačanje energije. Čak su ga pušili i koristili kao mirisna ulja.

Cena cimeta je u to doba bila vrtoglava, poput zlata, pa su Holanđani i Portugalci vodili stogodišnji rat da bi se domogli Cejlona (čitaj cimeta). Pred kraj XIX veka, cimet prestaje da bude ekskluzivna roba i cena mu pada. Ali ne i suštinska vrednost.

Ovaj zamamni začin odličan je izvor mangana, gvožđa, kalcijuma, bakra i cinka, a stručnjaci preporučuju da se što češće dodaje kafi, voćnim sokovima, žitaricama i pecivu. On jača imunitet, stimuliše mozak ali i omekšava kožu ako se nanosi spolja (zajedno sa medom, kao maska).

Istraživanja su pokazala da i sam miris cimeta može poboljšati kreativnost i pamćenje a usput povećava budnost i koncentraciju.

U Meksiku ga koriste za spravljanje čokolade, u Americi je cimet zajedno sa šećerom kralj svih muslija a u Turskoj ga koriste kako za kolače, tako i za meso! Kina i Indonezija su zaduženi za 75% svetske proizvodnje cimeta a on prirodno uspeva u Indiji, na Šri Lanki, u Bangladešu i Mjanmaru.

Što se tiče vrednosti cimeta, najviše se ceni onaj koji se gaji na Madagaskaru, kao i na Cejlonu i Sejšelima. Čuva se u čvrsto zatvorenim staklenim teglama na hladnom, tamnom i suvom mestu. Mleveni cimet se koristi najduže čest meseci, dok onaj u štapićima zadržava svežinu i do godinu dana.

E, sada, ukoliko vam je cimet koji ste, fascinirani ovim novim činjenicama, iskopali sa dna fioke sa začinima – još u roku, hajde da postavimo jednu slatku zamku imunitetu! Možda se upecaju i deca i muž!

Dobro jutro ovsena kaša sa cimetom

Priprema

Pripremite iseckanu jabuku. Za to vreme, ugrejte mleko i istopite u njemu jednu kašiku Dobro jutro margarina sa maslacem kako biste pojačali ukus mleka i dali mu kremasti šmek. Zalijte ovim oplemenjenim mlekom ovsene pahuljice koje ste prethodno sjedinili sa sitno seckanom jabukom i bogato sipajte cimeta. Mešajte dok se kaša ne zgusne, najbolje dok je mleko još uvek toplo. Na vrh sipajte još malo cimeta i aranžirajte dve tri kriške jabuke, jer i oko voli da se raduje obroku.

Uživajte u mirisu i ukusu tople, kremaste ovsene kaše, cimeta i jabuke!

Sastojci

Ocenite članak
[Ukupno: 17 Prosečno: 3.2]