BURITO: brzo, jednostavno i ukusno
Da li ste znali da Burrito na španskom jeziku u stvari znači “mali magarac”? Ukusnim rolnicama je to ime verovatno pripalo zbog oblika i sličnosti sa bisagama kojima su kitili magarence na teritoriji Meksika i Teksasa početkom 19. veka. Zbog svoje prvobitne rasprosranjenosti, ovo jelo spada u takozvanu Tex Mex kuhinju – tesnoj i saradnji sklonoj fuziji američke i meksičke.
Princip ovog obroka svodi se na tortilju i nadev. To je sve. Ali, samo naizgled. Jer burito koji je jednostavnošću pripreme a bogatstvom ukusa osvojio skoro čitav svet, svoju tajnu krije duboko u sebi i svom punjenju – a to je sloboda improvizacije i eksperimentisanja koji su uvek i više nego dobrodošli. Počeo je skromno, sa malo pasulja i topljenog sira. Nastavio radoznalo, isprobavši kako mu stoji meso, nešto luka, pirinča i kukuruza a danas je samo nebo granica šta sve može da stane u tortilju i dalje se naziva buritom. Plodno tlo za Dijamant, pomislili smo i odmah se našli u kuhinji.
Dok smo birali sastojke za idealni Dijamant burito, sami sebe smo morali da obuzdamo i zaustavimo se kako bismo vam ipak ponudili recept za klasičan burito. Ali, da nam ideje (od kojih nam je polazila voda na usta dok smo pripremali blog) ne ostanu zauvek u četiri zida Dijamant kuhinje, dozvolite da vas na brzaka obavestimo, a pre svega inspirišemo za dalju evoluciju burita iz vaše kuhinjice.
Pamtite: najrazličitije salse (iako ste nam svratili u goste i ne bismo da se namećemo, bacite ipak pogled na naše soseve i prelive jer su Tartar sos, Tzatziki, Preliv sa renom, pa čak i Cezar salatni preliv, sa buritom na TI!), najrazličitija mesa (od mlevenog svinjskog i junećeg do kockica ćuretine pa čak i pačetine), o sirevima da i ne počinjemo, guakamole, sveže povrće, grilovano povrće, zelena salata, masline, tunjevina, kapare, na suncu sušen paradajz, balkanski prebranac (o, da!), škampi, kajgana, sve vrste paprika i papričica, tetkin ćušpajz, ajvar kad smo već kod toga, rukola i sve ono što uglavnom imate čak i “kad nemate ništa za jelo u kući”.
Kao i za sve, dovoljno je malo mašte i možda ipak mrvica iskustva kako ne biste nasumice birali sa našeg spiska. Upravo zbog toga, evo recepta za klasični burito. A kada jednom savladate klasiku, svi ostali stilovi se sele u vaš mali prst a vi ste slobodni kao ptica da improvizujete i impresionirate društvo.
Zbog te slobode koju burito nekako kao da diktira i raznovrsnosti koju propagira, odlučili smo se za naše Omegol ulje, kombinaciju ulja repice, suncokreta i kukuruzne klice. Od preliva smo bez dileme odabrali Mexicana salatni preliv, plod ljubavi slatke i ljute paprike. Na to smo još uneli i dodatni dašak strasti među njima Chili majonezom iz naše premium edicije, sa dodatkom najfinijih chilli papričica. Od ostalih sastojaka, zadržali smo se (jedva) na sledećim:
- Mleveno juneće i svinjsko meso
- Beli i crni luk (kombinacija klasičnog i kapule)
- Kukuruz
- Crni pasulj (najbolje je i najjednostavnije osloniti se na konzervirane varijante pasulja)
- Na “žilijen” iseckana crvena paprika babura
- Kuvani sos od paradajza
- Sveži paradajz
- Pregršt peršuna i zelene salate
Na već proprženi luk dodati prethodno malo nauljeno meso i malo soli. Kada meso dobije boju, ubacivati jedan po jedan sastojak i po slobodnoj proceni ali i afinitetu prema hrskavosti paprike recimo, dodati sveže iseckan paradajz i njegov sok. Tako sjedinjen nadev krčkati sve dok se miris ne proširi dovoljno da komšija “slučajno” svrati po šrafciger. Kada se ohladi, dodati Mexicana preliv i Chilli majonez kao i krupnije seckan sveži peršun.
Za to vreme, tortilju pripremite tako što ćete je zagrejati na tiganju sa par kapi ulja, kako bi omekšala i pojačala ukus. Poređajte zatim punjenje kao što bi pismo leglo u kovertu, po sredini, savijte levi i desni kraj kao da želite da ušuškate nadev i zatim urolajte kao srpske bake i mame palačinku. Preko možete otopiti sir ili preliti pavlakom i majonezom. Sa strane obezbedite dosta zelene salate i začinite je Omegol uljem koje zadovoljava čak 50% dnevnih potreba za vrednim vitaminom E! Postavite ekstra tanjir za komšiju i uživajte u lepoti i širini naše šarene planete i kako je meksička kuhinja završila na srpskoj trpezi!