BURITO: Meksička kuhinja na srpskoj trpezi

BURITO: Meksička kuhinja na srpskoj trpezi

BURITO: brzo, jednostavno i ukusno

Da li ste znali da Burrito na španskom jeziku u stvari znači “mali magarac”? Ukusnim rolnicama je to ime verovatno pripalo zbog oblika i sličnosti sa bisagama kojima su kitili magarence na teritoriji Meksika i Teksasa početkom 19. veka. Zbog svoje prvobitne rasprosranjenosti, ovo jelo spada u takozvanu Tex Mex kuhinju – tesnoj i saradnji sklonoj fuziji američke i meksičke.

Princip ovog obroka svodi se na tortilju i nadev. To je sve. Ali, samo naizgled. Jer burito koji je jednostavnošću pripreme a bogatstvom ukusa osvojio skoro čitav svet, svoju tajnu krije duboko u sebi i svom punjenju – a to je sloboda improvizacije i eksperimentisanja koji su uvek i više nego dobrodošli. Počeo je skromno, sa malo pasulja i topljenog sira. Nastavio radoznalo, isprobavši kako mu stoji meso, nešto luka, pirinča i kukuruza a danas je samo nebo granica šta sve može da stane u tortilju i dalje se naziva buritom. Plodno tlo za Dijamant, pomislili smo i odmah se našli u kuhinji.

Dok smo birali sastojke za idealni Dijamant burito, sami sebe smo morali da obuzdamo i zaustavimo se kako bismo vam ipak ponudili recept za klasičan burito. Ali, da nam ideje (od kojih nam je polazila voda na usta dok smo pripremali blog) ne ostanu zauvek u četiri zida Dijamant kuhinje, dozvolite da vas na brzaka obavestimo, a pre svega inspirišemo za dalju evoluciju burita iz vaše kuhinjice.

Pamtite: najrazličitije salse (iako ste nam svratili u goste i ne bismo da se namećemo, bacite ipak pogled na naše soseve i prelive jer su Tartar sos, Tzatziki, Preliv sa renom, pa čak i Cezar salatni preliv, sa buritom na TI!), najrazličitija mesa (od mlevenog svinjskog i junećeg do kockica ćuretine pa čak i pačetine), o sirevima da i ne počinjemo, guakamole, sveže povrće, grilovano povrće, zelena salata, masline, tunjevina, kapare, na suncu sušen paradajz, balkanski prebranac (o, da!), škampi, kajgana, sve vrste paprika i papričica, tetkin ćušpajz, ajvar kad smo već kod toga, rukola i sve ono što uglavnom imate čak i “kad nemate ništa za jelo u kući”.

Kao i za sve, dovoljno je malo mašte i možda ipak mrvica iskustva kako ne biste nasumice birali sa našeg spiska. Upravo zbog toga, evo recepta za klasični burito. A kada jednom savladate klasiku, svi ostali stilovi se sele u vaš mali prst a vi ste slobodni kao ptica da improvizujete i impresionirate društvo.

Zbog te slobode koju burito nekako kao da diktira i raznovrsnosti koju propagira, odlučili smo se za naše Omegol ulje, kombinaciju ulja repice, suncokreta i kukuruzne klice. Od preliva smo bez dileme odabrali Mexicana salatni preliv, plod ljubavi slatke i ljute paprike. Na to smo još uneli i dodatni dašak strasti među njima Chili majonezom iz naše premium edicije, sa dodatkom najfinijih chilli papričica. Od ostalih sastojaka, zadržali smo se (jedva) na sledećim:

  • Mleveno juneće i svinjsko meso
  • Beli i crni luk (kombinacija klasičnog i kapule)
  • Kukuruz
  • Crni pasulj (najbolje je i najjednostavnije osloniti se na konzervirane varijante pasulja)
  • Na “žilijen” iseckana crvena paprika babura
  • Kuvani sos od paradajza
  • Sveži paradajz
  • Pregršt peršuna i zelene salate
 U osnovne sastojke, posle krčkanja, i kad su se malo prohladili, dodali smo Mexicana salatni preliv

U osnovne sastojke, posle krčkanja, i kad su se malo prohladili, dodali smo Mexicana salatni preliv

Na već proprženi luk dodati prethodno malo nauljeno meso i malo soli. Kada meso dobije boju, ubacivati jedan po jedan sastojak i po slobodnoj proceni ali i afinitetu prema hrskavosti paprike recimo, dodati sveže iseckan paradajz i njegov sok. Tako sjedinjen nadev krčkati sve dok se miris ne proširi dovoljno da komšija “slučajno” svrati po šrafciger. Kada se ohladi, dodati Mexicana preliv i Chilli majonez kao i krupnije seckan sveži peršun.

 Nadeve naređati na jednu polovinu i to u vis, radi lakšeg ″pakovanja″

Nadeve naređati na jednu polovinu i to u vis, radi lakšeg ″pakovanja″

 Burito napravite po svom ukusu, ali svi meksikanci ga jedu malo zaljućenog, mi smo dodali Mexicanu

Burito napravite po svom ukusu, ali svi meksikanci ga jedu malo zaljućenog, mi smo dodali Mexicanu

Za to vreme, tortilju pripremite tako što ćete je zagrejati na tiganju sa par kapi ulja, kako bi omekšala i pojačala ukus. Poređajte zatim punjenje kao što bi pismo leglo u kovertu, po sredini, savijte levi i desni kraj kao da želite da ušuškate nadev i zatim urolajte kao srpske bake i mame palačinku. Preko možete otopiti sir ili preliti pavlakom i majonezom. Sa strane obezbedite dosta zelene salate i začinite je Omegol uljem koje zadovoljava čak 50% dnevnih potreba za vrednim vitaminom E! Postavite ekstra tanjir za komšiju i uživajte u lepoti i širini naše šarene planete i kako je meksička kuhinja završila na srpskoj trpezi!

 Tortilju ugrejte na malo ulja i savijte kao kovertu

Tortilju ugrejte na malo ulja i savijte kao kovertu

Ocenite članak
[Ukupno: 32 Prosečno: 3.7]