Budina činija i u njoj Dijamant

Budina činija i u njoj Dijamant

Budina činija i u njoj Dijamant

Odmah na početku da razjasnimo, ne pričamo ovde o činiji nekog Budimira sa starinskog salaša. Da proniknete u najnoviji trend gastronomskog lica Instagrama, u Budinu činiju, moraćete da dovedete čakre u red, da izbalansirate misli i energiju i da na obrok gledate kao na negovanje duše koliko i tela.

Možda ste primetili da poslednjih godinu dana ješna internet zajednica prosto vrvi od predloga recepata i fotografija gotovih Budinih činija. Nema influensera, a ni „civila“, koji drži do sebe a da je nije barem jednom nedeljno uslikao. Šuška se po kuloarima analitičara internet sadržaja da činija polako uzima primat lutajućim nogicama koje su do skoro suvereno vladale Instagramom, močeći se u moru, gazeći meku travu ili se prosto izležavajući u snežno beloj posteljini s ciljem da dočaraju lenja, nedeljna jutra.

O čemu se tu radi i kakvo nas je to novo ludilo spopalo?

Dijamant ne bi sijao tako sjajno već 80 godina da nije uvek na tragu prave priče o poslednjim ukusnim trendovima. Tako smo i ovog puta za vas ispipali puls zajednice dobrog zalogaja i evo šta smo otkrili.

Za početak, Dojal Gauranga, monah i šef u njujorškom Bhakti Centru (Bhakti Center) smatra da je Budina činija još samo jedna u nizu “spiritualizacija” ukusnog i jednostavnog obroka. Ipak, smatra pozitivnom popularizaciju ravnoteže koja je osnova ove činije, jer je u pitanju jedna dobra lekcija. Dodaje da se usvojeni balans pri pripremanju ovog jela treba proširiti i na sve ostale segmente života pa će i on sam biti lakši.

Ipak, da ne bismo otišli predaleko ovako rano, vratićemo se malkice u rikverc, malo više od 2500 godina, tačnije u period od 566. do 486. godine p. n. e. U to vreme zemljom je hodao Sidarta Gautama, mudrac i putujući učitelj koji je živeo na području današnje severne Indije i Nepala. Budizam, svetska religija koja se prostire uglavnom u južnoj, istočnoj i jugoistočnoj Aziji, nastao je upravo prema njegovim učenjima i delima.

Rođen kao pripadnik vladajuće kaste, Sidarta je prešao dug put od svetovnog života, preko surovog asketizma i lutanja, pa sve do stanja po kome je dobio ime Buda – Budni.  Doživevši iskustvo koje ga je iz korena promenilo i probudilo iz svetovnog sna, Buda je do kraja života propovedao svoju filozofiju u kojoj je hrana imala itekako važnu ulogu. On sam je rekao da telo nastaje zahvaljujući hrani i zavisi od hrane. A kada vam to kaže čovek koji je posvetio svoj život takozvanoj analizi patnje i koji je u jednom trenutku živeo na vodi u kojoj se kuvao pirinač ili na ostacima lanenog semena iz koga je prethodno isceđeno ulje – to ipak ima neku težinu, zar ne?

U njegovom načinu života pronalazimo i začetak jela koje danas nazivamo Budina činija a čije slike krase Instagram profile, od joga amatera pa sve do ozbiljnih faca u svetu hrane.

Naime, Buda je običavao da sa sobom nosi činiju. Zorom bi ustajao, umivao se i kretao na put pešice, odande gde je prethodni dan stao. U najbližem naseljenom mestu bi propovedao svoju istinu sa činijom u ruci u koju mu meštani od srca nešto od hrane i polože.  Nikad nije tražio sam, ma koliko gladan bio, jer je verovao u dobru volju ljudi. Na kraju dana, pomešao bi sve dobijeno u činiji i to bi bio njegov obrok.

Prvi pisani trag Budine činije ne nalazimo na nekom spisu na sanskritu od pre par hiljada godina već, verovali ili ne, kod čuvene domaćice Marte Stjuard i to 2013. godine. Po njoj, osnova svake činije je čitavo zrnevlje, protein biljaka i povrće. Pa ti kombinuj i improvizuj, kaže Marta. Puno joj hvala, baš je bila “od pomoći”.

Zato smo nastavili da istražujemo. I došli do kakvog-takvog zaključka šta je u stvari baza ovog neuhvatiljivog jela.

Ova proteinska činija je obrok koji se sastoji od zelenog lisnatog povrća, sirovog ili kuvanog pa i pečenog na žaru, mahunarki i jedne vrste celog zrna žitarica. Ovome se uvek mogu dodati orašasti plodovi, semenke pa i prelivi. Sloboda je zagarantovana a bitno je samo napraviti dobar balans i kombinaciju toplih i hladnih namirnica.

Eto, u suštini, shvatili smo da je u pitanju još jedan trend u ishrani i da pojačano vlada od decembra 2017. godine. Da ga obožavaju ljudi najrazličitijih profila, od manijaka za zdravu iskranu, hipstera, domaćica, pomalo podgojenih japija, studenata, sportaća i tako dalje i tako bliže. Ono što veže sve ove ljude širom planete je potreba za ukusnim i jednostavnim obrokom koji ne oduzima puno vremena a ipak oduševljava nepca.

A to što je Budina činija samo trend, ne treba shvatiti olako. Ipak se vi malo zamislite nad tokom i smislom života, nad svojom ulogom na ovoj planeti, usmerite misli ka energiji koju emitujete i primate pa zastanite i čekirajte da li je sve u balansu, ili u vinklu što bi rekli naši stari. Gde nađete da nije, malo pritegnite ili popustite. Pronađite zlatnu sredinu i obavezno, ali obavezno uživajte u svakom zalogaju svakog obroka. Pogotovo Budine činije u kojoj se krije pravi pravcati Dijamant. I ovog puta, umesto žitarica, malo mesa, jer, ipak smo mi sa Balkana.

Budina činija sa Dijamantom

Priprema

Skoro da i ne postoji. Složite u činiju pomenute sastojke, u razmeri i redom koje vam srce ište. Slikajte i okačite na Instagram jer, ne zaboravite, Budina činija koja nije osvanula u online svetu, kao da nikad nije ni postojala! Kada ste uslikali lepo sav taj šareniš, prelijte bogato Mediteran uljem i teška srca poremetite diván sklad boja. Osetićete jedno neočekivano zadovoljstvo koje će samo porasti sa prvim zalogajem.

Dok jedete, razmišljate o smislu života. Ili o onom slatkom kolegi iz kreativnog sektora. U svakom slučaju, poslušajte svoje srce.

Sastojci

  • Činija, što veća i lepša, to bolje
  • Dijamant Mediteran ulje
  • Kuvane leblebije i crveni pasulj (za ove dve namirnice predlažemo da se odlučite u konzervi, ipak je štos u jednostavnosti pripreme, kako biste imali više vremena da se bacite na balans)
  • Zelena salata
  • Sitno seckano belo pileće meso, proprženo na Dijamant suncokretovom ulju
  • Crveni luk (kapula)
  • Cherry paradajz
Ocenite članak
[Ukupno: 6 Prosečno: 3.8]