Biser Šumadije, Kragujevac, krije velike poslastičarske talente

Biser Šumadije, Kragujevac, krije velike poslastičarske talente

Četvrta radionica u okviru projekta „Mladi poslastičar“ održana je u Kragujevcu

Prva prestonica moderne Srbije, Kragujevac, je pravi biser Šumadije. Ovaj grad predstavlja kulturni centar u kome se mogu videti Knežev arsenal, jedinstvena industrijska ambijentalna celina u Evropi, kompleks Milošev venac i muzej Stara livnica, koji će vas na trenutak vratiti u kraj 19. veka.

Pored prelepih znamenitosti pažnju nam je privukao i neverovatan broj talentovanih učenika srednje trgovinsko – ugostiteljske škole „Toza Dragović“, koji su pokazali svoja poslastičarska umeća u okviru projekta „Mladi poslastičar“. Već 5. godinu zaredom upoznajemo neverovatne mlade ljude iz svih krajeva naše zemlje koji teže da jednog dana dostignu velike uspehe u najslađoj industriji na svetu.

Kroz projekat „Mladi poslastičar“ kompanija Dijamant je u saradnji sa Zdravkom Gavrilovićem održala Masterclass predavanje u kome su učenici imali priliku da čuju savete i tajne našeg najboljeg poslastičara. Pogledi koji su bili uprti u našu poslastičarsku zvezdu govorili su samo jedno – da učesnici pažljivo prate korake svog starijeg kolege i uzora.

Nakon predavanja usledilo je uzbudljivo interno takmičenje – pravi izazov za sve mlade talente koji su od pažljivo biranih namirnica pravili tart sa francipan masom i bundevom.

Vredni i ambiciozni učenici odmah su se upustili u prijateljsko nadmetanje i pripremu sočnog kolača. Miris čokolade u nesvakidašnjoj kombinaciji sa bundevom širio se kabinetom, dok se u vazduhu osećala želja da baš taj kolač otvori vrata finalnog takmičenja u Beogradu.

U poslednjoj fazi pred Zdravkom je bio težak zadatak – ko zasluženo odlazi u finale? Bogat ukus, kremasta struktura i neodoljiva dekoracija izdvojili su od ostalih Radicu Radić, Ivu Živadinović i Dušana Stojilkovića, koji su se direktno plasirali u finale takmičenja.

Podsećamo, finale će se održati u Beogradu sredinom godine, kad ćemo saznati ko nosi titulu najboljeg mladog poslastičara u 2023. godini.

Ocenite članak
[Ukupno: 2 Prosečno: 3]