Bele pihtije

Bele pihtije

Bele Pihtije

A, ne. Ovo nije tipično srpsko jelo koje su naši preci smislili. Razočaraćemo vas ali sama reč otkriva poreklo – nastalo od persijske reči pache, pihtije ili hladetina su u svakom slučaju ukusne poslastice poznavaocima ovakve vrste hrane. Kažu da je za pihtije potrebna određena doza zrelosti, kako u godinama tako i u gurmanskom stilu. Pravi ljubitelji sa gnušanjem gledaju na gnušanje na ovo jelo. Bilo kako bilo, donosimo jedan zanimljivi recept, pa ako već niste, uđite na velika vrata u svet ovog drevnog specijaliteta. Predrasude po pitanju teksture ostavite napolju.

Priprema:

Iscepkati govedinu na komadiće a krastavčiće iseckati na kockice. Tvrdo skuvana jaja oljuštite i takođe iseckajte. Za to vreme, grašak i šargarepu obarite u slanoj vodi, ocedite i šargarepu iseckajte.

Za vezivo pomešajte želatin i 200 ml jogurta. Još 200 ml nežno zagrejte na tihoj vatri i pazite da vam ni slušajno ne provri. Polako dodajte smesu želatina i jogurta dok se sve ne rastopi i postane glatka masa. Sklonite sa strane da se ohladi, ali ne skroz. Potrebno je da smesa bude topla kada budete ubacili majonez i so. Dobro umutite mikserom. Kada se masa ujednači, dodajte pripremljene sastojke i naspite u odabranu modlu.

Kada se dobro ohladi i stegne, obrnite modlu i isecite pihtiju na delove. Svaki od njih ukrasite peršunom ili mirođijom. A zatim se prepustite griži savesti što ranije niste dali šansu ovom specijalitetu.

Sastojci:

Ocenite članak
[Ukupno: 7 Prosečno: 2.7]