Balzamik vinagreta, dresing od balzamik sirćeta koji osvaja

Balzamik vinagreta, dresing od balzamik sirćeta koji osvaja

Jedan sastojak će učiniti vaša jela kulinarskim remek delom

tepajte mu blazaMiko

Letnja ishrana je pretežno lagana i od svežih namirnica, pa je idelno začiniti je interesantnim dresingom ili začinom koji će upotpuniti ukus, recimo balzamiko dressing ili balzamiko sirće. Da li ste znali da će ovaj dresing odgovarati gotovo svakom jelu i učiniti ga interesantnijim i potpunijim?
 Taglica sa domaćim balzamik dresingom

Taglica sa domaćim balzamik dresingom

Kada je reč o Balzamiko dresingu važno je da spomenemo nekoliko činjenica.

Prvo, verovatno i sami zaključujete da je u osnovi Balzamiko sirće koje takođe možete sami da napravite. Pravljenje ovog sirćeta u originalu veća je nauka od proizvodnje vina I vinskog sićeta, pravi se od sirupa koji fermentuje I stari veoma sporo. Pre svega koriste se posebne sorte grožđa, italijanski Trebbiano, Ancellotta ili Lambrusco, koje su iako gledajući u balzamiko sirće ne izgleda tako sorte belog grožđa. Potrebno je od grožđa u punoj zrelosti odvojiti košticu, usitniti I ostaviti otvoreno dan ili dva sve dok ne dobijete slatkasti sirup, njega ostavljamo da radi oko godinu dana, dok se alcohol koji nastaje ne pretvori u sirće. Takvo sirće stoji još nekih 10-ak godina u drvenim buradima iz kojih apsorbuje boje i arome I  zbog toga ga je skoro nemoguće napraviti u kućnim uslovima.

Druga važna informacija jeste da je za pripremu ovog dresinga potrebno da stavite sve sastojke u teglicu, zatvorite je i doooooobro protresete. Menjajte odnose sastojaka dok ne dobijete ukus koji vam odgovara I tako, jednom kada ste savladali idealnu količinu svih sastojaka, vaše kuvanje može da se pretovori u pravu umetnost. Ovaj dresing spaja slatko i kiselo sa snažnim aromama, a sve to zajedno i te kako godi vašem čulu ukusa.

Podelićemo sa vama recept kojim ćete se, verujemo, pozabaviti u najkraćem roku, a na vama je da uključite svoju kreativnost i odaberete odgovarajuće obroke koje ćete pretvarati u prava mala remek dela. Da pomognemo sa samo nekoliko reči – zeleniš, voće, orašasti plodovi, sir, šampinjoni, ali i riba i meso, sveže ili prženo ovaj dressing nikog neće ostaviti ravnodušnim.

Potrebno vam je:

1/2 šoljice Dijamantovog ulja

1/3 šoljice balsamiko sirćeta

¼ šoljice vode

2 kašičice Dijon senfa

1 kašičica meda

2 kašičice usitnjenog crvenog luka

1 usitnjen češanj belog luka

1 kašičica usitnjenog peršuna

½ kašičice soli

Pomešajte sve sastojke u teglici, zatvorite je i promućkajte. Posle toga nebo je granica!

Ocenite članak
[Ukupno: 8 Prosečno: 4.5]