Priprema
Paprike oprati, ozbrisati i dobro ispeći, sa svih strana. Pečene paprike staviti u metalni sud s poklopcem, ostaviti ih da se ohlade, oljuštiti, izvaditi seme, odstraniti peteljke i staviti u cediljku da se dobro ocede. Zatim ih samleti na mašini za meso i staviti u veću, širu šerpu, podmazanu uljema. U drugoj posudi dobro zagrejati ulje i preliti preko mlevenih paprika, pa ostaviti 15 minuta poklopljeno. Tek posle toga početi s prženjem. Ajvar se prži na jakoj temperaturi, uz stalno mešanje, oko dva i po sata, od momenta kada proključa. Kada je ajvar skuvan, skloniti sa šporeta, dodati sirće i so, dobro promešati i odmah sipati u vruće sterilisane tegle (na 100 stepeni oko 30 minuta u rerni). Voditi računa da oko 1cm do vrha tegle ostane prazno. Vratiti tegle u rernu zagrejanu na 100°C još dva sata, izvaditi, po površini sipati malo ulja, zatvoriiti sterilisanim hermetičkim ili drugim zatvaračima, dobro uviti u neku tkaninu (ćebe) i ostaviti do narednog dana.
Potrebno
- 100 komada crvenih paprika
- 400 ml Dijamant ulja
- 2-3 kašike Dijamant sirćeta
- soli po ukusu