Zašto (treba da) volimo đumbir?

Zašto (treba da) volimo đumbir?

Đumbir – Saveznik Drevni Za Život Svakodnevni

Đumbir je jedna od onih namirnica o kojima ste u poslednje vreme čuli verovatno i previše. Ipak, ako su informacije ipak uspele nekako da vas zaobiđu, važno je da znate nekoliko stvari.

Da budemo iskreni, pomalo smo zazirali od ove teme jer nismo znali kako da upakujemo sve njegove vrline u jedan blog. Đumbir nije bez razloga nazivan univerzalnim lekom u drevnoj Ajurvedi, tradicionalnoj indijskoj nauci o zdravlju. Ljubimac Orijenta (gotovo polovina biljnih lekova sa ovog širokog područja sadrži neizostavno i đumbir) je kao začin među prvima stigao u Sredozemlje, osvajajući bez mača Evropu, zajedno sa karavanima na Putu svile.

Ova gomoljasta biljka iz porodice ljiljana sa tla Kine se ne zaustavlja samo na lekovitosti. Njene ambicije idu još više, tako da možete zaboraviti onu teoriju da je samo gorak lek dobar – aroma ovog korena je prijatna, sa  mirisom nekakvog egzotičnog limuna, a ukus je slatkasto pikantan i veoma svež. Kao dodatak jelima, đumbir je lako stekao slavu na trpezama širom sveta. Napici od ovog ljiljana su takođe neodoljivi a kao kruna svih blagodeti koje nam nudi, đumbir je savršeni saveznik u borbi za lepotu a protiv godina. Ni kao ljubavni saveznik nije omanuo – odvajkada se njegov koren koristi u spravljanju raznih amajlija, mešavina i napitaka kojima je zadatak da privuku ili učvrste ljubav drage vam osobe. Dobro, to nam ostaje da proverimo ali za sve ostalo nabrojano, nauka je već dala zeleno svetlo. I to sa oduševljenjem.

Đumbir sadrži do čak tri posto eteričnog ulja, i pet do osam posto gingerola – uljaste guste tekućine ljutog ukusa bez mirisa koji poboljšava prvo susret a zatim i dalji odnos vašeg stomaka sa hranom, u kome jedan u drugom izvlače najbolje osobine. Bogat je vitaminom B, kalijumom, manganom, bakrom i magnezijumom. Poseduje analgetska, smirujuća i antibakterijska svojstva, a zbog svog antihistaminskog delovanja bogato se koristi pri lečenju najrazličitijih alergija.

A sada najbolja vest: ovu neobičnu biljku sasvim lako možete gajiti i u svom domu. Dovoljan vam je jedan njen koren, koji inače i najviše liči na ljudsku šaku, malo zemlje i šira saksija. Odaberite đumbir sa najviše “prstiju” a zatim svaki od njih odlomite i položite u zemlju, bez zatrpavanja. Zalivajte često i pružite mu neophodnu toplotu. U kućnim uslovima, đumbir može izrasti i do jednog metra! Ipak, ne trčite pred rudu i strpite se od 3 do 5 meseci pre nego što počnete da koristite vaše prve uzgajane gomolje ovog magičnog ljiljana.

Krem čorba sa Đumbirom i Bundevinim uljem

Obavezno probajte da napravite ovu krem čorbu, melem za sve što vam padne na pamet. Osim korena đumbira (tri kašike usitnjenog), biće vam potrebno i dve do tri kašike našeg Bundevinog ulja, oko pola kilograma sveže šargarepe i jedan, na kockice isečen, krompir. Po želji možete dodati i najvećeg rivala ove biljke – čudesni i domaći beli luk. Mada, sasvim suprotno životnim pravilima, ova dva kandidata za najzdaviju jestivu biljku tesno sarađuju, uvećavajući svoja magična svojstva kada rade zajedno!

Zagrejte ulje, dodajte đumbir i kratko promešajte. Polako dodajte i ostale sastojke i dinstajte uz povremeno mešanje. Sve ovo bi trebalo da traje manje od deset minuta kako bismo sačuvali vrline svih namirnica. Dodajte do  jedne litre vode, u zavisnosti koliko gustu čorbu volite i ostavite dok ne provri a zatim smanjite vatru na najmanje i sačekajte desetak minuta. Blenderom ili štapnim mikserom napravite krem čorbu, dodajući so i biber po želji, ali i još svežeg đumbira kako biste napravili aromatičnu i lekovitu bombu!

 Krem čorba od đumbira i bundevinog ulja

Krem čorba od đumbira i bundevinog ulja

Listovi svežeg peršuna sa đumbirom i belim lukom čine sveto trojstvo zdrave i ukusne hrane, pa ih iskoristite kao ukras na serviranoj čorbi. Poslužite toplo i uživo gledajte kako se gosti na vaše oči rumene od zdravlja i prolepšavaju!

Ko kaže da zdrava hrana mora bit ii bezukusna? Mi svakako ne.

Dresing koji će svako jelo učiniti egzotičnom fuzijom ukusa

 Đumbir dresing, za obične i obrok salate

Đumbir dresing, za obične i obrok salate

Priprema:

Pomešajte sve sastojke u teglici i protresite je. To je sve što je potrebno da uradite kako biste imali neuobičajen obrok koji osvaja.

 Što sitnije iseckate sastojke, bolje će se ukusi rasporediti

Što sitnije iseckate sastojke, bolje će se ukusi rasporediti

Sastojci:

½ šoljice usitnjenog crnog luka

½ šoljice Dijamant ulja

1/3 šoljice Dijamant Vinskog sirćeta

2 kašike vode

2 kašike usitnjenog đumbira

2 kašike Dijamant kečapa

4 kašike soja sosa

2 i po kašike smeđeg šećera

2 kašike limunovog soka

½ kašičice belog luka

½ kašičice soli

¼ kašičice bibera

 Jako ukusno, jako brzo, jako zdravo

Jako ukusno, jako brzo, jako zdravo