Večera za double date u samo jednom plehu!

Večera za double date u samo jednom plehu!

3 ukusne ideje za druženje bez mnogo posledica u vidu nagomilanih sudova

Obožavate goste ali ste već umorni na samu pomisao o rasklanjanju sudova posle njihove posete? I dalje vas progoni naše kulturno nasleđe koje insistira da goste nema smisla primiti bez spremljenog mezetluka, supe, predjela, glavnog jela, salate (i to nekoliko vrsta) i barem dve vrste dezerta.

Čak i ako se najave svega sat vremena pred dolazak ili ako spontano krenete ka vašoj kući, osećate ipak neku obavezu da posluženje bude bogato i dostojno njih kao gostiju a i vas kao domaćina.

Otkrićemo vam tajnu koja će promeniti ceo vaš život i pogled na tu posebnu vrstu druženja po kućama.

Gostima je sve ok.

Stvarno.

Ne morate baš da iznesete stari čips i mlaku vodu u mokroj čaši uz opasku da “sačekaju da se slegnu mehurići i da postane providna”. Ali, ako poslušate nas i odaberete jedan od tri recepta koja vam donosimo danas – i gosti će biti zadovoljni a vi ćete imati mnogo manje posla kada im vidite leđa. Toliko malo posla da ćete sledeće druženje zakazati već za istu nedelju.

Zamislite ovo. Jedan pleh. Jedna činija za salatu, 4 tanjira i 4 čaše. I to je to.

Izaberite jedan recept za početak a posle se vidimo ponovo kada budete skrolovali po našem blogu tražeći ovaj članak zbog druga dva recepta.

 Bašta iz rerne, ideja za Double Date

Bašta iz rerne, ideja za Double Date

Ovo je stvarno lako i pre svega brzo.

Ukusna ideja br. 1 – Bašta iz rerne:

Priprema:

Potrudite se da nabavite što više povrća. I potrudite se da bude raznovrsno i neobično.

Idealno bi bilo da nađete batat, fini slatki krompir (ali, vodite računa da se manje peče od regularnog). Pored toga, pripremite prokelj, beli luk, papriku, špargle, bundevu, plavi patlidžan, ubacite čak i jednu jabuku (oljuštenu i iseckanu na kriške), karfiol, čeri paradajz i sve što vam padne pod ruku ili na pamet.

Na papir za pečenje složite svo povrće. Ukoliko imate neko koje se duže peče, njega isecite na tanke kriške. Batat krompir isecite na krupne jer se jako lako ispeče.

Kada ste posložili svo povrće, tako da se ne gura i ne svađa u tepsiji, prelite ovlaš uljem i pospite sa malo soli i origanom. Za to vreme, pomešati pola šolje tople vode sa velikom kašikom senfa i pola kašičice đumbira u prahu. Time preliti povrće ali toliko da se samo malo ovlaži a ne i pokvasi.

Prvih 10 minuta držite svo povrće ili poklopljeno gornjim delom peke ili prekriveno folijom koju ćete zatim skinuti i pustiti da se zapeče.

Pred kraj pečenja (što je najviše 45 minuta i to na slabijoj srednjoj temperatura, nakon jake u prvih 10 minuta), ponovo premažite senfom, vodom i đumbirom.

Poslužite uz bogatu salatu, Dijamant majonez i ostale prelive iz naše porodice. Dok je još vruće, možete izrendati mocarelu ili neki drugi blaži sir.

Sastojci:

  • Dijamant suncokretovo ulje
  • Povrće
  • Origano
  • Prah od đumbira
  • Senf

Ukusna ideja br. 2 – Riba na suvom, toplom i sočnom

Priprema:

Najpre napravite marinadu. Pomešajte vino sa uljem, što sitnije seckanim (ili još bolje zgnječenim) belim lukom, sokom jedne polovine limuna i solju. Marinirajte ribu u ovoj mešavini barem jedan sat u frižideru, a na vrh i dno, ispod ribe, obavezno postaviti grančice svežeg ruzmarina.

Kada se riba opustila u tako mirisnoj kupki, izvadite je, složite na foliju a zatim prelite ostatkom marinade. Zamotajte ribu u tu foliju i složite je preko povrća koje ste prethodno iseckali, polili uljem i pekli samo 15ak minuta.

Vratite u rernu ovako združeno i pecite 15 do 20 minuta, u zavisnosti od jačine rerne.

Pred kraj sklonite foliju kako bi se riba malo zarumenela. Tada dodajte još jednu svežu grančicu ruzmarina i grubo mleveni biber.

Poslužite direktno iz pleha na trpezu. Uz ovo preporučujemo neke fine masline i hrskavu zelenu salatu sa dresingom od senfa, balzamika i meda.

Sastojci:

  • 1 kg ribe (oslić, losos ili skuša)
  • Dijamant suncokretovo ulje
  • Krompir
  • Patlidžan
  • Crveni luk
  • Beli luk
  • Belo vino (1/2 dl)
  • Limun
  • Sveži ruzmarin
  • Grubo mleveni biber

Ukusna ideja br. 3 – Puslice od mesa:

Priprema:

Priprema Mesa:

Prva faza ovog recepta je pripremanje mesa. Na papir za pečenje posložiti prethodno marinirane komadiće mesa. Pokriti folijom i peći na prvo jakoj a zatim srednjoj temperatura. Pred kraj pečenja skloniti foliju (koja je služila da meso dodatno omekša) i pojačati temperatura kako bi se malo zapeklo i kako bi se stvorila korica. Vodite računa da će meso u sledećem koraku biti u rerni još 15 minuta pa računajte sa tim, kako se ne bi prosušilo.

Dok se meso peče, pripremite masu za puslice.

Priprema Puslice:

Umutiti margarin sa rendanom Gaudom. Polako dodati so, biber, papriku i slatku pavlaku. Za to vreme brašno pomešajte sa praškom za pecivo i ubaciti polako mešajući u glavnu masu. Kada postane žitka i ujednačena, masa je spremna.

Masu naneti u špric za oblikovanje (u nedostatku iste, poslužiće i neka čvršća kesa kojoj ćete zaseći jedan donji ugao) i oblikovati puslicu po puslicu na vrhu svakog komadića mesa. Puslice posuti susamom i vratiti ih da se peku na 180°C stepeni 15ak minuta.

Kada je sve gotovo i kada se puslice od mesa ohlade, ukrasiti vrhove sa malo umućene kisele pavlake i krem sira i ponovo “posoliti” susamom.

Sastojci:

Sastojci za meso:

  • 600 gr pilećeg belog mesa ili od buta i ramstek teletine
  • Marinada od Dijamant suncokretovog ulja, belog luka i suvog bosiljka

Sastojci za puslice:

  • 100 gr margarina
  • 100 gr rendane Gaude
  • 100 gr brašna
  • 3 kašike slatke pavlake
  • Pečeni susam
  • biber
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičica slatke tucane paprike
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • kisela pavlaka
Ocenite članak
[Ukupno: 3 Prosečno: 4.7]