Umeće pripreme i posluživanja jaja za Uskršnju trpezu

Umeće pripreme i posluživanja jaja za Uskršnju trpezu

Umeće pripreme i posluživanja jaja za Uskršnju trpezu


 Umeće pripreme i posluživanja jaja za Uskršnju trpezu

Umeće pripreme i posluživanja jaja za Uskršnju trpezu

Široke kulinarske primene, jaja su daleko najkorišćenija namirnica u većini kuhinja zbog svoje jednostavnosti prilikom pripreme. Naizgled jednostavno, neretko najobičnije kuvanje jaja krene u neželjenom smeru. Kako bi tome doskočili u nadolazećim Uskršnjim danima carovanja jaja, podelićemo s vama osnovne zakonitosti kojih se morate pridržavati, uz maštovite predloge za Uskršnju trpezu.

 Umeće pripreme i posluživanja jaja za Uskršnju trpezu

Umeće pripreme i posluživanja jaja za Uskršnju trpezu

Jaje ne smete prekuvavati, već nakon što voda provri, skinuti posudu sa vatre i ostaviti 3 minute za meko kuvano jaje, ili 10 minuta za tvrdo kuvano. Drugi način je da u hladnu vodu ubacite jaje i zajedno kuvate tačno 3 minute ili 5 minuta za postizanje željene gustine žumanca.

 Umeće pripreme i posluživanja jaja za Uskršnju trpezu

Umeće pripreme i posluživanja jaja za Uskršnju trpezu

Ideje za posluživanje jaja

Nakon utvrđivanja gradiva osnovnih zakonitosti kuvanja jaja, vreme je da se posvetimo posluživanju uz čiju će pomoć vaša Uskršnja trpeza zablistati u punom sjaju. Ljubitelji tradicije ili pobornici moderne kuhinje, s jajima neće pogrešiti, poslužili ih s mladim lukom ili s različitim punjenjima.

Jaja su divna podloga za razne nadeve od kojih predlažemo umak s Dijamant Classic majonezom i senfom. Jednostavno izdubite jaja, te žumance pomešajte s majonezom i senfom. Začine dodajte po želji, a uz malo crvene paprike ili kurkume oplemenićete ukus vašim punjenim jajima.

Zašto ne biste pripremili bogatu Uskršnju salatu od svežih prolećnih namirnica? Spojite jaja s rotkvicom i mladim lukom u osvežavajuću salatu. Osim što ćete dobiti konkretan obrok, uspešno ćete se rešiti svih Uskršnjih ostataka spajanjem u salatu. Slobodno dodajte kuvanu šunku, jabukovo sirće i senf, a hrabriji neka posegnu i za umakom od rena.

Kombinacija je mnogo, samo se treba odvažiti. Inspirišite se našim predlozima i iskusite sve divote Uskršnjeg praznika u krugu najbližih.

 Umeće pripreme i posluživanja jaja za Uskršnju trpezu

Umeće pripreme i posluživanja jaja za Uskršnju trpezu

 Umeće pripreme i posluživanja jaja za Uskršnju trpezu

Umeće pripreme i posluživanja jaja za Uskršnju trpezu

 Umeće pripreme i posluživanja jaja za Uskršnju trpezu

Umeće pripreme i posluživanja jaja za Uskršnju trpezu