Tzatziki preliv – iz grčke taverne na domaću trpezu

Tzatziki preliv – iz grčke taverne na domaću trpezu

Iz grčke taverne na domaću trpezu

Da li znate da je prvi kuvar napisan 330. godina pre n.e i to u zemllji ljubitelja povrća, salata i preliva – u omiljenoj letnjoj destinaciji naših turista, Grčkoj?

Grčku kuhinju odlikuje bogatstvo ukusa, upotreba zdravih namirnica i lakoća spremanja. Ova zemlja u svetu postaje sve popularnija, ne samo kao turistučka destinacija, već i kao prvi izbor za gastronomske znalce. Da li mogu grčke plaže, bez girosa, suvlakija, bez osvežavajućih grčkih salata?Koliko ste puta želeli da ponesete sve te čarobne ukuse sa sobom i u svom domu oživite grčke taverne?

 Tzatziki preliv – standardni član tima grčkog predjela

Tzatziki preliv – standardni član tima grčkog predjela

Puna svežina ukusa jogurta, krastavaca i pikantna aroma belog luka Tzatziki preliva, učiniće svako jelo specijalitetom, za koje se traži porcija više. Odlično se kombinuje sa svim vrstama mesa, povrća, a možete ga jednostavno jesti samo sa hlebom ili krekerima. Nezaobilazni je dodatak salatama i tajni trik za brza jela, koja će oduševiti vaše ukućane i goste. Tzatziki preliv je sočan i lagan, prilog za svaki obrok, idealan da rashladi letnje dane uz čašicu uza. Njegova kremasta struktura topi se u ustima u pravu mešavinu ukusa i mirisa. Za sve ljubitelje grčkih ukusa i kuhinje predlažemo dva, za spremanje jednostavna recepta, koji neće izneveriti ni najzahtevnije gurmane.

Giros sa tzatziki sosom

Priprema

Giros

Odstranite masnoću sa mesa, pa svaku šniclu isecite na trakice oko 1 cm široke, kako biste i trakice isekli i dobili komadiće duge oko 3cm. U iseckano meso dodajte začine i maslinovo ulje i dobro izmešajte da se sve lepo sjedini. Meso ostavite da odstoji poklopljeno u frižideru najmanje dva sata.

U zagrejanom ulju pržite meso na srednjoj temperaturi, uz stalno mešanje, kako ne bi bilo reš.

 Giros sa domaćom tortiljom i tzatziki prelivom

Giros sa domaćom tortiljom i tzatziki prelivom

Tortilje

  1. Pomešajte 250g brašna i 1/2 kašičice soli, a zatim dodajte postepeno 175 ml vode i 3 kašike maslinovog ulja. Prebacite testo na pobrašnjenu površinu i dobro zamesite, a zatim ostavite testo deset minuta.
  2. Podelite testo na osam delova. Na pobrašnjenoj površini razvucite svaki deo testa kako biste dobili tanke tortilje.
  3. Tortilje pecite u velikom tiganju na koji ste naneli sasvim malo ulja, na srednjoj temperaturi, dok blago ne porumene. Svaku tortilju bogato namažite punom kašikom „Dijamant“ Tzatziki preliva, pospite mesom, crnim lukom, paradajzom i na kraju pomfritom, pa umotajte tortillje.

 Tzatziki preliv – iz grčke taverne na domaću trpezu

Tzatziki preliv – iz grčke taverne na domaću trpezu


Ćufte punjenje fetom sa tzatziki sosom

Priprema:

  1. Dok u zagrejanom mleku omekša pecivo, beli luk iseckajte, a krastavac oljuštite i izrendajte. Zatim prosušenu mentu iseckajte i pomešajte sa jogurtom i 2/3 belog luka i dodajte so i biber.
  2. U izgnječeni sir dodajte 1 kašiku ulja, prezle i iseckani paradajz.
  3. Procedite mleko od peciva, a crveni luk i bosiljak iseckajte.
  4. Faširano, jaje, pecivo, crveni luk, polovinu bosiljka i preostali beli luk dobro izgnječite i dodajte so i biber.
  5. Od smeše napravite 16 malih ćufti i u svaku ubacite pola kašike sirne mešavine u sredinu.
  6. Zagrejte tiganj sa 4 supene kašike ulja i ćufte uz mešanje pržite oko 6 minuta, nakon čega ćete ih poklopljene pržiti još 6 do 7 minuta. Na kraju dodajte preostali bosiljak u mesnu masnoću.
  7. Servirane ćufte i Tzatziki prelijte mesnim saftom. Uz to možete poslužiti i preprženo ciabatta pecivo.
 Ćufte punjene feta sirom sa tzatziki prelivom

Ćufte punjene feta sirom sa tzatziki prelivom