Priprema
Zelje dobro oprati i očistiti od korena, preliti ključalom vodom i ostaviti da odstoji nekoliko minuta, kako bi omekšalo, izvaditi i staviti u cediljku.
Propržiti sitno seckan luk, dodati mleveno meso i dobro izdinstati. Kada je meso gotovo, skloniti ga sa ringle pa dodati pirinač, malo aleve paprike i mirođije, a zatim pobiberiti i posoliti. Na kraju ubacii jedno jaje i dobro promešati. Sarmice uvijati tako što se na dlan stave dva lista zelja i na njih sipa kašika fila. Ređati ih u šerpu, naliti vodom da ogrezne i pustiti da proključa, a onda smanjiti temperaturu i krčkati najduže sat vremena. Preliti zaprškom napravljenom od malo ulja, kašike brašna, i ½ kašičice aleve paprike. Pustiti 1-2 minuta da zaprška proključa.
Služiti sa ovčijim kiselim mlekom ili pavlakom.
Potrebno
- 5-6 veza zelja
- ½ kg melevenog mesa
- 1 jaje
- Šolja pirinča
- Pola glavice crnog luka
- Mirođija, so i biber, aleva paprika, brašno i Dijamant ulje