Posni Kroketi od ribe sa majonezom

Posni Kroketi od ribe sa majonezom

RIBLJI KROKETI SA POSNIM MAJONEZOM

Reč kroketi nam dolazi, pogađate, iz Francuske – od reči croquer, što znači hrskati. Prigodno, zar ne? Iako se uglavnom pripisuje upravo toj zemlji i njenoj okolini, kroketi su zapravo skoro pa univerzalna poslastica. Poznati su u azijskoj kuhinji, na Karibima, kao i Severnoj i Južnoj Americi.

Mogu biti od mesa, ribe i morskih plodova ili samo od povrća. Mi vam danas donosimo recept koji ćete lako uklopiti u posni jelovnik ali garantujemo da će vam se tako osladiti jednostavna priprema a pun ukus, da će biti i mrsnih dana kada ćete upravo ove krokete izneti na sto. Od ribe možete koristiti onu koju pronađete svežu a mi smo odabrali oslića.

Priprema:

Skuvajte pirinač ali tako da ostane ceo a zatim ga ostavite sa strane da se fino ohladi. Obarite oslić – za to je potrebno ne više od 5 minuta. Ocedite ga od suvišne vode a zatim sameljite u blenderu zajedno sa crnim i belim lukom. Dodajte iseckanu papriku, sveži peršun, malo soli i bibera po ukusu. Ovde imate prostora i za improvizaciju jer možete dodavati svoje omiljene namirnice, mi predlažemo još i susam, seckani praziluk ili čak par kapi limuna.

Kada sjedinite sve što ste dodali, umešajte proceđeni pirinač i prezle. Ostavite na hladnom mestu barem nekoliko sati.

Od ohlađene smese napravite oblike koje želite . to mogu biti loptice ili „prstići“, zatim ih uvaljajte u prezle i pržite na dubokom ulju i jakoj vatri dok ne porumene. Baš kao i vi kada ih gosti budu hvalili.

Sastojci:

  • ½ kg fileta oslića
  • 200 g belog pirinča
  • Crni luk
  • 3 čena belog luka
  • 1 kašičica aleve paprike
  • Sveži peršun
  • 2 turšijske paprike
  • 3 kašike prezli
  • biber
Ocenite članak
[Ukupno: 2 Prosečno: 3.5]