Porodični zalogaji – sendvič kao bogat obrok

Porodični zalogaji – sendvič kao bogat obrok

Porodični zalogaji – sendvič kao bogat obrok

Vremena je malo a čini nam se, sve ga je i manje. Kazaljke na satu nemilosrdno idu u svom pravcu, čineći svaki dan sve kraćim i kraćim. A tako nam je potrebno da se okupimo kao porodica, da jedemo zajedno, da se smejemo, pomalo i prepiremo, samo da smo zajedno.

Oskudica vremena ipak najteže pada članovima porodice koji su zaduženi za pripremu obroka. Nabavka, priprema, serviranje i na kraju spremanje trpeze, dan čine još kraćim.

Kad se na to doda želja da se porodica hrani zdravo i raznovrsno, zadatak je još komplikovaniji.

Evo, uzmimo na primer nas.

Moja supruga (da, da, ovo tata piše, znamo da ste pomislili da samo mame razbijaju glavu oko ove teme, ali nije baš tako) se sa posla vraća izmeću pola 6 i 6. Ja sam kod kuće već oko 5. Deca završavaju svoje obaveze oko pola 7. I tada navale na kuhinju kao gladna godina, ne pitaju ni za zdravlje. Gladni od treninga, umorni od klavira, nervozni zbog sutrašnjeg pismenog – sedaju za sto, očekujući svaki put neki zalogaj baš po njihovoj volji. A svi znamo da se ne može ugoditi svakome.

Ako je na stolu supa, najstariji sin prevrće očima i produžuje do frižidera da se snađe. Ako su šnicle, ćerka neće ni da ih pogleda jer je baš juče gledala klip o tome kako teško žive životinje na komercijalnim farmama. Najmlađi je još i najzahvalniji, ali neretko se desi da njegova večera završi cela na podu, Naravno, slučajno uz obavezno ne-znam-kako-se-to-desilo.

Ah, da, dodao bih i ženu koja je već jedno 11 godina na „strogoj“ dijeti pa veoma bira šta jede.

Recite vi meni sada, da li biste bili u mojoj koži?

Ponekad ne bih ni ja, i zato sam morao da smislim barem jednu večeru kojoj se svi radujemo podjednako a koja je laka za pripremu. Odredio sam da nju serviram baš ponedeljkom, na dan koji svi tradicionalno mrze iz dna duše. E, pa ja sam odlučio da mu malo popravim imidž.

Jer, u našoj kući, ponedeljkom  uveče se jede Njegovo Kraljevsko Visočanstvo – SENDVIČ.

Dobro ste pročitali.

Ne, ne plašim se šta će mi stroga zajednica sveznajućih roditelja reći na ovakvu blasfemiju porodičnog obroka i nije me briga što se te večeri kašike ne vade iz fioka. Pogoršaću svoju poziciju kod takve vrste roditelja time što ću priznati da taj dan koristimo samo kartonske tanjire i escajg, da nema pranja i da su čak i čaše iz kojih pijemo sok ili mleko – od plastike. Možda ću samo prećutati da se ponekad, ne-znam-kako-se-to-desilo (da citiram najmlađeg), u mojoj i ženinoj čaši umesto soka od jabuka nađe fino belo vince koje ona kupi u onoj slatkoj vinariji pored posla.

Prvi sendvič ponedeljak se desio sasvim slučajno. Bilo je toplo veče a ćerka ide na klavir pored divnog parka, dva bloka od naše zgrade. Malo sam se unervozio jer nisam imao spremnu večeru i svaki minut mi se činio dužim od prethodnog. Bio sam umoran i potpuno bez inspiracije šta bih kuvao svima a pomalo sam se i nervirao, jer šta god da bih spremio – neko bi negodovao.

Seo sam na klupu i bacio pogled ka travnjaku ispred mene. Video sam jedan par koji je nameštao sve za piknik. Karirani stolnjak, korpa, pa čak i vino. Počeli su da vade sendviče i nije se znao koji je izgledao sočniji. Sinulo mi je da to veče stvarno mogu da se „izvučem“ sa sendvičima: em je lako za spremanje, em su mi se jako jeli, em retko ko ima nešto protiv dobrog sendviča!

Posle klavira, kupio sam u prvoj radnji sve što može da se stavi na hleb. Pogled mi je pao i na plastične čaše i tanjire pa sam i njih zgrabio, naivno pomislivši da ću uspeti da ih nagovorim na piknik.

Naravno, to veče nisam uspeo jer su svi bili jako gladni i žurilo im se ali, moram priznati da smo najtoplijih letnjih večeri vrlo često u parku. Zbog neke nostalgije (a malo i lenjosti) zadržali smo običaj da jedemo jednokratnim priborom i sada se više niko ni ne pita zašto to uopšte radimo.

Vremenom su se sendviči isprofilisali i svako ima svoj a najbolja caka je što na početku večere, izvlačimo papiriće iz šešira kako bismo odredili ko kome pravi sendvič. Meni obično ispadne sendvič za princezu, a u receptima dole možete i zamisliti koliko u tome uživam. Izveštio sam se i sada je moja kruna na tom sendviču već legendarna.

Podelićemo sa vama naše veoma lične crtice i, u duhu zajedništva, nadamo se da ćete uživati. Koliko u pripremi, toliko i u samim ukusima.

Kraljevski sendvič za tatu

Odmah na početku da se ogradim. Nisam ga ja imenovao. Ćerka je.

Priprema:

Nema tu mnogo filozofije. Ali zato, ima mnogo feferona, bogat sloj kulena a margarin se maže na oba parčeta hleba. Caka je sa susamom da ga pospete po debelo namazanom margarinu kako bi se utisnuo i lepo krckao. Celer se stavlja duplo, dakle i na gornji i na donji sloj, dok feferone morate staviti sa obe strane feta sira. Majoneza stavite gde god, i kad god stignete. I dok jedete, pazite samo da vam ne padne kruna sa glave.

Sastojci:

  • Beli Sava hleb (lepe su sve novotarije po pitanju hleba ali, nostalgičar u meni je prevagnuo)
  • Dobro jutro margarin
  • Kulen
  • Feferoni
  • Majonez Dijamant
  • Feta sir
  • Vlašac suvi začin
  • Susam
  • Tanko sečeni sveži celer

Čarobni za mamu

Znate zašto ovaj sendvič zovemo čarobnim? Zato što nam je bilo potrebno oko dve nedelje da supruga odobri svaki sastojak pojedinačno, odredi mu kalorije i procenat masti u odnosu na svoju telesnu ambiciju, kao i da pronađemo idealni hleb koji je i hleb, ali nekako to i nije.

Priprema:

Ovde je cilj zamaskirati pravu prirodu sendviča. Stavite bosiljka toliko da ga jedva poklopite. Mocarelu secite na tanke šnite, da vas supruga ne bi vraćala na popravni kao mene. Jedini „greh“ u ovoj konstelaciji je upravo mocarela, pa budite oprezni. Paradajza možete koliko želite, margarina namažite u debljem sloju kako bi bio sočan a bezgrešan. Naravno, hleb secite tako tanko da vam pozavidi i najveštiji hirurg.

Sastojci:

  • Beskvasni ječmeni ili ražani hleb iz Bio špajza (pazite da vam ne padne na nogu, može jako da vas povredi)
  • Mocarela
  • Organski paradajz
  • Sveži bosiljak
  • Dobro jutro Dijet margarin

Sendvič za junaka

Pre nego što pročitate sastojke i recept, znajte samo da naš junak, kome je ovaj sendvič i namenjem, trenira pre škole veslanje, posle škole košarku a tri puta nedeljno na sve to i ide na plivanje. Ne računam svakodnevni fudbal u školskom sa drugarima, kao ni školu engleskog i Klub matematičara. Imajte razumevanja za količinu i raznovrsnost sastojaka.

Priprema:

Postoje samo dve cake za ovaj sendvič, sve ostalo vam je jasno na sam pregled sastojaka. Naravno, margarin ide na obe strane hleba. Prašku šunku i slaninicu odvojiti zelenom salatom i paradajzima. Ali, posebno obratite pažnju na kikiriki, preliv sa renom i jaje. Kikiriki ubacite u krpu ili kesicu a zatim izudarajte čekićem za meso kako bi ostao nepravilno usitnjen. Za to vreme, celo kuvano jaje pomešajte sa prelivom od rena a zatim izblendirajte i dodajte origano i usitnjen kikiriki. To vam je namaz za koji važi jedno strogo pravilo prilikom nanošenja na sendvič. Pravilo glasi: Nema pravila, natopiti sendvič koliko god se može. Naravno, pravilo je izmislio naš gladni prvenac junak.

Sastojci:

Sendvič za princezu

Za princezu samo najbolje. Mi bar tako. Molim lepo.

Priprema:

Kako se radi o sendviču za princeze, obavezno je da obratite pažnju na estetiku. Zbog toga je ovaj malo zahtevniji od regularnih pljus-pljas-sloj-na-sloj sendviča, pa pripremite rukice za malo kreativne razonode.

Prva stvar je priprema hleba. Rekli smo da nabavite tost hleb ali nećemo ni paliti toster jer imamo mnogo bolju ideju. Kašičicu Dobro jutro margarina spustite na tiganj i polako zagrevajte dok se ne otopi. Razlijte je tada po tiganju i spustite oba parčeta hleba. Dobro ih prepržite sa obe strane kako bi spoljašnost bila sočna, hrskava i sa diskretnim ukusom vašeg omiljenog margarina.

Kada se ohlade, namažite na obe unutrašnje strane još malo Dobro jutro margarina. Zatim stavite preko list salate ali tako da ljubičasti vrhovi poput čipke vire van hleba. Složite zatim preko prašku šunku (takođe da roze vrhovi provire van hleba). Za to vreme pripremite Princezin sos: dve-tri šnite cvekle pomešajte sa malo oraha i krem sirom a zatim to izblendirajte. Po ukusu dodajte još cvekle i ako želite da boja sosa bude drečavo roze. Na kraju stavite i vlašac kako bi sos bio koloritno razigraniji a i ukusniji.

Na sendvič razmažite sos a zatim dodajte i šnitu jarko žutog sira. Možete dodati na vrh i još jedno pero salate a zatim ga zaklopite.

Sada sledi najlepši deo.

Od čedar sira izrežite krunu i stavite je na vrh sendviča, spolja. Dodajte sitne tufnice od princezinog sosa, da liče na drago kamenje po kruni a onda od polovine maslina na svaki špic stavite „smaragd“ kao i na centralno mesto krune. Sve pospite vlašcem.

Presecite Cherry paradajz na pola a zatim svaku polovinu nabodite na čačkalicu a čačkalicu u svaki ćošak sendviča kako biste dobili na raskoši celokupnog vizuelnog utiska. Ako malena pita šta je to, verujemo da ćete se snaći (mogu biti suncobrani za princezu i dvorske dame, mogu biti ukrasi na kočiji…).

Ukoliko ste se razigrali sa sosom, servirajte i njega na tanjir u malenoj posudici kako bi princeza mogla da izvoli i umoči koji zalogaj u njega a i da se divi njegovoj boji. Dodatnu dekoraciju prepuštamo vašoj mašti a uživanje u sendviču maloj princezi!

Sastojci:

  • Beli tost hleb
  • Dobro jutro  margarin
  • Čedar sir (ili bilo koji drugi polutvrdi sir koji je jarko žute boje)
  • Cvekla iz tegle
  • Šaka oraha
  • Krem sir
  • Vlašac
  • Zelena salata (Lollo tip sa ljubičastim vrhovima listova)
  • Praška šunka
  • Masline
  • Cherry paradajz
  • Čačkalice
 jer ipak je to moja princeza, a za nju sendvič mora biti najlepši!

jer ipak je to moja princeza, a za nju sendvič mora biti najlepši!

Ocenite članak
[Ukupno: 2 Prosečno: 5]