Dijamant rafinisano suncokretovo ulje najbolji je izbor za prženje u dubokom ulju. Ima visoku tačku dimljenja i dobre nezasićene masne kiseline. Osim toga, neutralnog je ukusa pa neće „opteretiti“ krofne.
Ako inače mnogo pržite, investirajte u termometar jer će vam on dosta olakšati posao. Dobro pogođena temperatura posebno je bitna kada pravite krofne.
Optimalna temperatura ulja kada pržite krofne kreće se oko 188-191°C. Ako je temperatura manja, krofne će postati premasne. Ako je previsoka, verovatno će se previše ispržiti spolja, a iznutra testo ostati živo.
Bitno je da krofne pržite u manjim količinama kako ne biste previše spustili temperaturu ulja u loncu, a isto tako nemojte štedeti na ulju i staviti u lonac 2 prsta ulja. Krofne iziskuju puno ulja!
Dakle, 2/3 lonca napunite uljem, a istovremeno pržite 3 – 4 krofne.