Mediteranskom salatom protiv vrućine

Mediteranskom salatom protiv vrućine

Mediteranska salata – vaš prijatelj tokom vrelih letnjih dana

Leto nam je već stiglo, pa lagani obroci i letnje mediteranske salate postaju sve popularnije. Međutim, važno je da imamo ideju i o tome koju bismo salatu mogli da pripremimo brzo i jednostavno, po povratku sa posla na primer, a da pri tome ne provedemo puno vremena pored športa na, i onako visokoj temperaturi.

Druga opcija jeste i da ovakvu salatu pripremate na odmoru, jer je reč o pravom morskom ukusu, onda kada ne biste da gubite vreme u kuhinji ili ste već umorni od plivanja posle plaže.

Ukoliko sa kamilama i zmijama ne delite ljubav prema temperaturama od preko 40 stepeni, ovo je zaista jedan težak i zahtevan period godine. Pogotovo ove. Ovogodišnje leto se više zaista ne šali, strastveno je po pitanju tropskih vrućina. A mi, kao i uvek, žalimo se na vrućinu i zazivamo zimu dok je slučaj obrnut kad stegne mraz i nedostaju nam ove temperature. Bilo kako bilo, kad upeče zvezda, jako je bitno obezbediti sebi dovoljnu dozu energije i dodatno ne opteretiti svoj organizam teškim i neadekvatnim obrocima.  I sama priroda je to tako lukavo smislila i uredila da nam olakša, pa se pijace i rafovi šarene donoseći momentalno vizuelno osveženje.

I kada ste na odmoru i kada je taj odmor prošao ili tek sledi (srećnici jedni!), ovih dana je najvažnije svesti vreme provedeno u kuhinji na mínimum a ujedno sebi priuštiti zdrav i ukusan zalogaj. Svima vama koji ste umorni od plivanja ili sastanaka, poklanjamo brz i zdrav recept za obrok salatu koja zadovoljava i najveće gurmane i one koji jedu kao ptičice. Cezar salatu svi znate napamet, istina? A da li ste čuli za Cezara sa nogama u moru, na zasluženom godišnjem odmoru? Ne? Onda vam predstavljamo Mediteran salatu čija se mekana piletina udružuje sa hrskavom zelenom salatom i zajedno uranjaju u snežne dubine grčkog jogurta praćene aromatičnim začinima, maslinama i dobro zaštićene našim Omegol uljem… Zvuči osvežavajuće. Zar ne?

Šta čekate? Pripremite:

Način pripreme:

Pileći file iseći na kvadratiće i politi jednom kašikom ulja i jednom kašikom limunovog soka. Preko toga staviti karanfilić, mirođiju i dodati so i biber. Dok se piletina peče, u činiju staviti 1/ 3 grčkog jogurta, 2 kašike ulja, kašiku vinskog sirćeta, kašiku limunovog soka, 2 kašike vode, kašičicu sitno iseckanog belog luka, kašiku mirođije i soli bibera po ukusu. Strastveno promešati.

U najveću činiju koju posedujete ubacite zelenu salatu i dodajte iseckan krastavac, luk, čeri paradajz, masline i piletinu koja je u to vreme uveliko gotova. Preko toga rukama umrviti feta sir i preliti sosom koji ste zgotovili.

I vaš carski obrok je gotov. Nakon poslednjeg zalogaja, preporučujemo kaficu u hladu vašeg omiljenog kafea. U inat vrućinama! A evo i jednog trika kako da osvežite salatu “šlogiranu” od vrućine i povratite joj hrskavost. Pre pripeme, salatu razlistati i potopiti u činiju punu vode koju ćete ostaviti u frižideru najmanje sat vremena. Kada kucne čas da nastupi salata, izvadite je i divite se kako se povratila i osvežila. Baš kao što ćete i vi nakon naše, a sada i vaše, Mediteran salate.

Prijatno!

Potrebni sastojci za pripremu:

  • Pileći file
  • Omegol ulje
  • Limunov sok
  • 2 karanfilića
  • Mirođija
  • So i biber
  • Grčki jogurt
  • Vinsko sirće
  • Voda
  • Zelena salata
  • Krastavac
  • Masline
  • Luk
  • Beli luk
  • Čeri paradajz
  • Feta sir
Ocenite članak
[Ukupno: 9 Prosečno: 4.9]