Kako napraviti savršenu krofnu

Kako napraviti savršenu krofnu

Rastresite iznutra, a mekane spolja, krofne su jedno od najlakših, ali i najtežih stvari za pravljenje. Posebno ako vam je prvi put.

Krofne se tradicionalno jedu za vašare, ali postale su toliko omiljene da su poslastica koja se jede tokom cele godine. Iako postoji na hiljade različitih vrsta krofni, klasične okrugle s pekmezom unutra nekako su većini najdraže.

Priprema testa:

Smesu za krofne pripremite uz kašikicu instant suvog kvasca. Možda vam se to čini puno, no tako će vam se testo lepo dignuti, a i daje krofnama karakterističan ukus koji volimo.

Poželjno je da smesu ostavite preko noći da se razvije u frižideru. Hladnoća usporava proces razvoja kvasca pa se dalje razvija snažniji ukus, što se ne može postići toplinom. Osim toga, hladnim testom je lakše baratati. No ako vam se žuri, dignite testo na toplom.

I margarin igra važnu ulogu u receptu. Margarin i ulje omekšavaju strukturu glutena pa testo postaje mekano i sjajno, uz dodatni ukus. Dodajte jednu kašiku u smesu.

Dignuto testo izrežite okruglim kalupima.

Ostavite potom testo da odstoji još sat vremena na sobnoj temperaturi (22°C- 25°C). Testo je gotovo kada utisnete prst u njega i testo se odmah ne vrati.

Prženje

Optimalna temperatura ulja je oko 188-191°C. Ako je manja, krofne će vam biti premasne. Ako je previsoka, krofne će vam biti tamne, a sredina verovatno živa.

Na kojem ulju i temperaturi pržiti krofne?

Važno je da je u loncu puno ulja (ne štedite na ulju!) i da ga ne pretrpate krofnama, jer svakoj krofni treba puno prostora i ulja. Pržite 3 – 4 krofne istovremeno, zavisno od veličine lonca.

Krofne pržite oko 2 minute sa svake strane, potom ih izvadite i stavite na ubrus kako bi se upio višak ulja.

Odabrani pekmez utisnite u sredinu krofne pomoću injekcije za kolače ili jednostavno nožem razrežite sredinu krofne i pomoću vrećice u koju ste prethodno stavili pekmez, utisnite željenu količinu pekmeza.

Zadnji korak je šećer u prahu kojim ćete prekriti krofne.

Prijatno!

Sastojci

  • 500g brašna
  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • prstohvat soli
  • 4g suvog kvasca (kašikica) ili pola kocke kvasca
  • 2 kašike šećera
  • 3dl mleka
  • 2 kašike Dijamant jestivog rafinisanog suncokretovog ulja
  • 1 kašika Dijamant Classic stonog margarina
  • pekmez po želji

+ Dijamant jestivo rafinisano suncokretovo ulje za prženje