Kada u kolačima koristimo ulje, a kada margarin?

Kada u kolačima koristimo ulje, a kada margarin?

Kada u kolačima koristimo ulje, a kada margarin?

Da li u pripremi kolača koristite margarin ili ulje? Ili možda oba? I da li znate zašto koristite jedan, a ne drugi? Kako biste znali da vam recept koji ste dobili od prijateljice preporučuje odgovarajući sastojak, postoji nešto što treba da znate o korišćenju margarina i ulja za pripremanje torti i kolača.

Kako stručnjaci već dobro znaju, a potvrdio nam je i naš poslastičar Zdravko Gavrilović u nekoliko navrata, margarin najbolje sjedinjuje sastojke koje koristimo za pripremu slatkih jela. Međutim, on se koristi prvenstveno u svrhu dobijanja kremaste, penušaste teksture, zadržavajući nevidljive mehuriće pri mućenju mikserom i mešanju sa šećerom.

Sa druge strane, ulje se koristi kada želimo da dobijemo vlažnu teksturu kolača.

Tako je, kolača. To znači da je, ako želite da koristite ulje, najbolje da ga koristite u pripremi kolača, ali ne i za torte. Kada je reč o tortama, želite kremastu teksturu punog ukusa kakvu može da vam obezbedi samo margarin.