Februarski hirovi – sveži prokelj iz rerne

Februarski hirovi – sveži prokelj iz rerne

Sveži prokelj iz rerne

Nema tu mnogo filozofije. Sezonska hrana je hrana koja raste u prirodnim uslovima. Zbog toga je najzdravija, najukusnija i najjeftinija. Valja slušati prirodu a ona je, ako je oslušnete, itekako rečita. Bukvalno nam crta da bi nam bilo jasno a mi i dalje to ne vidimo. Bašte su pune voća i povrća koje bi trebalo jesti u ovom periodu i svako od njih sadrži baš ono što nam je u ovom zimskom mesecu potrebno.

Dakle, februar je i šta nam treba činiti?

U februaru se seju u leje paprika, paradajz, kupus i keleraba. Ovog meseca se i priprema bašta za ranu setvu a ukoliko vremenske prilike to dozvoljavaju – može se saditi u bašti i crni i beli luk, peršun, šargarepa, paškanat, rotkvice, salata, spanać i grašak. Veselo, zar ne?

Ok, znamo da većina nas nema tu sreću da ima svoju baštu. Ali, možemo biti dovoljno pametni i jesti iz tuđe bašte a ne iz korporativnog staklenika, fabrike povrća ili kako li već danas zovu postrojenja masovne proizvodnje.

I, šta nam to februar priprema?

Tradicionalno, to je mirisno citrusno voće – limun, naranče i mandarine. Zaboravite na veštačke osveživače kuće, oljuštite svakom ukućanu jednu citrusnu voćku i uživajte u vitaminima i aromi!

Pored ovog ukusnog trojstva, tu su uvek verne i ukusne jabuke i kruške (odličan su izvor bakra, fosfora, kalija, vitamina A, B1, B2, C, E i folne kiseline). Sa malo egzotičnijih destinacija stiže nam i neprevaziđeni izvor vitamina C – kivi.

Korenasto povrće kao što su luk, krompir, šargarepa, paškanat ili cvekla – uvek su odličan izbor u februaru. Dodajte tome i praziluk, lisnato povrće poput blitve, kupusa, kelja i prokelja, i februar se pretvara u mesec raskošne gozbe i žurke vitamina i gvožđa.

Uživajte i u plodovima minulih meseci – suve šljive, kajsije i smokve su savršeni slatkiši za zimsko doba. Kombinujte ih sa orasima i lešnicima i vaš organizam će biti izuzetno zahvalan.

Pravite salatu od rukole koja ne štedi kada je u pitanju čudesna folna kiselina a ubacite i koju šparglu, i to ako se dokopate one prave, divlje i tanke. Dodajte i svežu cveklu koja vlada februarom ali i gvožđem i kalijumom. Pripremajte od nje i supu, sok pa čak i kolače.

Na svoju trpezu ovog meseca iznesite i svež brokoli a samim tim ćete svojim ukućanima poslužiti vitamine E, A, C i K, kao i kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor i selen.

Kao što vidite, priroda nije bila škrta prema februaru, kao što ste možda imali predrasudu. Za današnji recept smo odabrali prokelj i to ne zbog tiamina, riboflavina, gvožđa ili fosfora kojima obiluje. Pa čak ne ni zbog dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, B6, folne kiseline, kalijuma i mangana. Danas vam predlažemo ovo povrće isključivo zbog njegovog božanstvenog ukusa i neverovatno lakog recepta koji vam donosimo.

 sveži prokelj iz rerne

sveži prokelj iz rerne

I ne zaboravite, jesti sezonsko nije samo zdravo i jeftino. Kupovinom svežih namirnica pomažete i očuvanju prirode. Naime, za uzgajanje sezonskog voća i povrća potrebno je mnogo manje hemikalija koje zagađuju okoliku. A i šta će im pesticidi kada se priroda pobrinula za sve što raste ovog meseca?

PROKELJ SA BELIM LUKOM I SIROM

Priprema:

U uljem podmazanu staklenu vatrostalnu činiju usuti opran i posoljen prokelj. Rasporediti ravnomerno čenove belog luka. Neke ostavite u ljuspi, neke iseckajte na tanke listiće a neke čak i usitnite u pastu. Ponovo posoliti i preliti uljem. Dodati tri-četiri kašike vode i poklopiti. Ukoliko nemate poklopac, metalna folija će se sasvim dobro snaći u toj ulozi.

Rernu zagrejte na 220 stepeni i ubacite pleh. Posle 10ak minuta smanjite na 180 stepeni i pecite oko 15ak minuta. Kada je prokelj gotov (dovoljno mekan da blagim ubodom viljuške lako bušite ceo plod), izvadite i dok je još vrelo, prekrijte rendanim sirom ili njegovim listovima.

Vratite na dva-tri minuta kako bi se sir lepo rastopio i prekrio svaki prokelj.

Služite toplo uz izrendanu i limunom i uljem začinjenu cveklu, jabuku i celer u koje ste usuli šaku oraha.

Zahvalite februaru na divnim plodovima jednom dugačkom šetnjom na svežem vazduhu.

Sastojci:

  • Sveži prokelj (to je bar lako naći ovog meseca)
  • Beli luk
  • Dijamant suncokretovo ulje
  • Gran Padana sir ili neki srodan
  • So
  • Bukvalno ništa više!

Ocenite članak
[Ukupno: 36 Prosečno: 4.3]

  • Slobodanka Sandor

    TROSIM PROIZVODE DIJAMANTA, PRELEPI SU, POCEV OD ULJA, MAJONEZA JER JE NAJBOLJI, NAMAZA I TD.

  • Slobodanka Sandor

    OVAJ RECEPT OD PROKELJA MI SE BAS DOPADA I KOLIKO SUTRA, ISPROBACU GA.