Cvetni Luk – Latice Koje Se Tope U Ustima

Cvetni Luk – Latice Koje Se Tope U Ustima

Pohovani luk u obliku cveta

Ko voli onion rings ovo će mu biti novo omiljeno umakalo!

Crni luk, najotpornija i najstarija vrsta baštenog povrća, dolazi nam iz Južne Azije a ljudski rod ga koristi više od 7000 godina. Nažalost, divlja varijanta ove biljke je izumrla pa donekle ostaje misterija njeno originalno poreklo. Ono što nam je istorija sačuvala je verovanje starih Egipćana da, zbog svojih koncentričnih krugova, luk u sebi nosi tajnu večnog života. Možda upravo zbog toga, na tragove crnog luka su nabasali arheolozi i naučnici, ni manje ni više, negó u predelu očiju Ramzesa IV!

Na stranu tajna besmrtnosti, bez luka se zaista ne može zamisliti nijedno jelo, pogotovo ono koje se jede kašikom. Pored toga, on je nezamenljiv i u salatama, a u stanju je i sam da iznese čitavu supu – supa od luka sa rendanim sirom datira još iz doba Rimljana.

Osim u toj supi i ponekoj redukciji luka, on je sasvim skromno preuzeo sporednu ulogu iako vrlo često bez njega nema ni predstave. Prosto rečeno, prihvatamo ga zdravo za gotovo. Mi smo odlučili da luku povratimo prvu ulogu u jelu, koja mu s pravom i pripada.

U ovom receptu crni luk je noseća uloga. Osim što mu je dodeljena rola u kojoj može da zasija svim svojim ukusima, Cvetni luk je i praznik za oči. Na taj način smo pokušali da mu se barem malo odužimo za sav onaj šmek koji nam već hiljadama godina dodaje u jela. Uživajte u jednom sasvim posebnom cvetu!

Sastojci:

  • Dva velika crna luka
  • 3 šolje belog brašna
  • 3 šolje prezli
  • 4 jaja
  • 1 šolja punomasnog mleka
  • 1/2 kašičice bibera
  • 1/2 kašičice timijana
  • 1/2 kašičice origana
  • Sveže mleveni crni biber (po želji)
  • Dijamant suncokretovo ulje
  • So
 Sastojci se nalaze u gotovo svakoj kuhinji

Sastojci se nalaze u gotovo svakoj kuhinji

Priprema:

Kod ovog recepta je početak presudan. Ukoliko uspete da savladate prvi korak, smatrajte da ste položili ispit. Dakle, pažljivo i strpljivo pratite uputstva i videćete da je u stvari izuzetno lako zadiviti goste.

 Na oko 1,5 cm od korena, napravite rez koji ide skroz ka dole

Na oko 1,5 cm od korena, napravite rez koji ide skroz ka dole

1.

Odsecite oko 1 cm svakog kraja luka a zatim ga i oljuštite. Postavite luk naopako. Na oko 1,5 cm od korena, napravite rez koji ide skroz ka dole. Ponovljajte na ujednačenim rastojanjima ovaj rez dok ih ne napravite 16. Okrenite sada luk naopako i nežno prstima razdvojite delove, tj. pomozite mu da procveta.

 Okrenite sada luk naopako i nežno prstima razdvojite delove, tj. pomozite mu da procveta.

Okrenite sada luk naopako i nežno prstima razdvojite delove, tj. pomozite mu da procveta.

2.

Za to vreme, umešajte papriku, timijan, oregano i biber u jednoj posudi.

Procvali luk stavite u posudu sa brašnom (okrenut ka gore) u koje ste prethodno umešali začine, prekrijte tanjirom ili poklopcem a zatim nežno protresite kako bi se brašno lepo rasporedilo po svim laticama. Kada ste proverili da je luk fino obložen brašnom, podignite ga i istresite, ne jako, kako biste ga oslobodili viška.

 Procvali luk stavite u posudu sa brašnom (okrenut ka gore) u koje ste prethodno umešali začine

Procvali luk stavite u posudu sa brašnom (okrenut ka gore) u koje ste prethodno umešali začine

3.

U drugoj, malo dubljoj, pomešajte jaja, mleko i jednu čašu vode.

Potopite nakratko cvet u smešu sa jajima, a zatim izvadite i procedite kako se ne bi stvorile gromuljice na samom luku. Sledeći potez je isti kao prethodni, uvaljajte ponovo luk u brašno sistemom zatvorene posude. Kada ste tako lepo i ravnomerno “obukli” cvet, ostavite ga u frizu nekoliko minuta ili u frižideru 15ak, taman dok malo pospremite kuhinju od brašna i jaja i pripremite šerpu u kojoj će se cvetu biti komotno.

 U drugoj, malo dubljoj, pomešajte jaja, mleko i jednu čašu vode.

U drugoj, malo dubljoj, pomešajte jaja, mleko i jednu čašu vode.

4.

Ulijte u šerpu Dijamant suncokretovo ulje u visini luka. Zagrejte ulje toliko da procvrči pošteno od besa a zatim pažljivo spustite cvet rešetkastom kašikom. Nakon prvoj “đakuzija” koji će luk napraviti, smanjite vatru kako ne bi zagoreo spolja a unutra ostao živ. Poenta je da omekša unutra a spolja da bude hrskav – za to je potrebno oko 3 minuta prženja na jednoj strani i još 3 na drugoj, tako da se ne sekirate ako vam naopačke upadne luk u ulje, svakako se mora okretati. Kada je gotov, ocedite ga na ubrusima i posolite finom solju.

 Ulijte u šerpu Dijamant suncokretovo ulje u visini luka

Ulijte u šerpu Dijamant suncokretovo ulje u visini luka

 Latice spremne za ubiranje a soseve birajte ili pravite sami

Latice spremne za ubiranje a soseve birajte ili pravite sami