Priprema
Skuvati belo meso i polutke crnog luka. Sačuvati tečnost u kojoj su se kuvali. Kada se piletina malo ohladi usitniti je na nekoliko delova i onda rukama iscepkati da bude vlaknasta. Kuvani luk iseckati i iskoristiti količinu koja vam odgovara. Spojiti piletinu i luk. Dodati sireve, peršunov list, senf, so i biber po ukusu. Staviti smesu u frižider.
-U šerpu sipati 250ml vode u kojoj se kuvala piletina, 250ml mleka, so i margarin i staviti da provri, a onda sipati svo brašno i energično mutiti varjačom oko tridesetak sekundi. Ovo je nešto nalik testu za princes krofne. Testo izručiti na radnu površinu, i ostaviti da se malo ohladi.
-Premesiti toplo testo i formirati u oblik valjka dužine oko 50cm. Seći kobasicu od testa na oko 28 jednakih delova. Uzeti jedan disk testa, staviti ga na radnu površinu i pritisnuti dlanom da formira oblik kruga prečnika oko 9cm. U centar kruga staviti malo fila, manje od pola kašičice. Ivice podići ga gore i spojiti ih, da formiraju mali špic. Batačići trebaju da imaju oblik suze ili ako volite oblik pravog batačića. -Batačiće umakati prvo u penasto umućena belanca, pa onda u prezliu. Odložiti ih na poslužavnik i vratiti u frižider na pola sata. U svaki možete ubosti čačkalicu u sam vrh.
– Pržiti ih u dubokom ulju dok ne dobiju lepu zlatno-rumenu boju, oko pet minuta. Servirati tople uz hladni umak na bazi svežeg paradajza ili pavlake.
Posluživanje
Tajna uspešnog recepta leži u punjenju i oblikovanju batačića dok je testo još uvek toplo, onako da možete da baratate sa njim, a da se ne opečete. Ako se brinete zbog oblikovanja i pohovanja, iako po svom izgledu deluju pipavo, što i u neku ruku jesu, zaista se lako i lepo rade i garantujem da će vam uspeti samo ako sledite recept i uputstva. Servirajte ih dok su još topli, a pržene možete slobodno zamrznuti kad se ohlade i pogrejati kasnije u mikrotalasnoj.
Potrebno
- 300g belog mesa
- 1 manji crni luk
- 50g margarina
- 50g svežeg belog krem sira
- svež peršunov list
- pola kašičice senfa
- so i biber
TESTO
- 250ml mleka
- 250ml supe ili vode
- 1 kašičica soli
- 100g margarina
- oko 350g brašna
MASA ZA POHOVANJE
- 2 belanca
- prezle
- Dijamant suncokretovo uljeza prženje