5 najpopularnijih Uskršnjih poslastica

5 najpopularnijih Uskršnjih poslastica

5 najpopularnijih Uskršnjih poslastica


Bliži se Uskrs, jesti se mora, a nema bolje od pripreme domaćih kolača.

Vreme je kada se tradicionalno peku pletenice, sirnice, kolači od dizanog testa, gibanice, štrudle s orasima, štrudle s makom i još puno raznih kolača. Ipak, neki od njih na Uskršnjim stolovima nalaze se češće nego drugi, stoga u nastavku donosimo pet najpopularnijih Uskrsnjih kolača.

Štrudle sa makom i orasima

Tradicionalne i obožavane slatke uzdanice svih pravih domaćica najčešće su pripremane upravo za Uskrs. Reč je o kolačima od dizanog testa s različitim nadevima, ali svaki je poseban upravo po receptu u koji se svaka domaćica kune da je „onaj pravi“. Neki će vam reći da je tajna štrudle sa orasima u dodavanju ribanih jabuka u nadev, dok će drugi samo odmahnuti rukom držeći se poznatog orašastog nadeva. Ako koristite svež kvasac, prethodno ga razmrvite i razmutite u malo mlake vode ili mleka, dok suvi jednostavno ubacite u smesu. Odabrali štrudlu sa makom, ili štrudlu sa orasima, testo punite nadevom tek kada se ohladi, a pecite na minimalno 200 stepeni u dobro zagrejanoj rerni.

 Štrudla sa makom

Štrudla sa makom

Slatka Uskršnja pogača

Slatkoj pogači tepaju kao pinci, pogači i sirnici, a koje god ime odgovaralo vašom podneblju, recept je uglavnom sličan kod svih. Ako se odlučite da pravite pincu/sirnicu/pogaču, strpljivo se posvetite pogači jer iziskuje poprilično vremena, što se srećom brzo zaboravi čim kuhinja zamiriše. Brojni će vam reći da je teško pronaći savršen recept zato vas upućujemo na mame, bake i prijatelje te da se ne libite probati vlastite arome. Ukoliko nemate domaće, netretirane narandže, koricu zamenite sokom i savršeno će dobro raditi posao. Pazite da testo ne bude pretvrdo i nikako nemojte preterati s rakijom. Arome su bitne, ali i sama kapljica viška vašem dizanom testu može dati neželjene efekte.

 Uskršnja pogača

Uskršnja pogača

Mirisne vanilice

Već tradicionalno, za praznike nas na stolu dočekuju hrskave, ukusne vanilice koje se tope u ustima. Njihova je priprema laka, a svima su drage, pa je logično da se nalaze među najpopularnijim prazničnim kolačima. Prilikom pripreme pazite da margarin bude sobne temperature, a testo, nakon što ga zamesite, ostavite u frižideru pola sata pre nego što krenete sa modlicama. Ovi kolačići idealni su za početnike, a posao oblikovanja vanilica možete prepustiti deci ili jednostavno od toga napraviti zanimaciju za sve ukućane.

 Vanilice

Vanilice

Mađarice

Ovo je jedan od onih kolača koji se jednostavno nađu na stolu na svakoj proslavi ili prazniku. Toliko ih volimo da su postale jedan od najpopularnijih kolača na ovim prostorima, a ono što je zanimljivo je da, čak i ako ih mi ne napravimo, velike su šanse da će se ipak naći u našem domu jer će ih neko drugi doneti. Priprema je prilično jednostavna, a ono što je ovde najizazovnije jeste zasebno ispeći pet kora na obrnutoj strani lima za pečenje, jer će te kore služiti kao slojevi na koje ćemo stavljati fil. Naša preporuka je da, nakon što napravite sve slojeve i nafilujete ih, kolač prekrijete nečim težim i ostavite preko noći da se stegne, a tek onda stavite završni sloj čokolade na vrh. Ovako ćete sprečiti raspadanje mađarica, a sačuvati njihov voljeni ukus.

 Mađarica

Mađarica

Krofne / Uštipci / Fritule

Ovu ukusnu poslasticu svako voli na svoj način. Dodatak jabuke ili limuna testo će učiniti mekšim i sočnijim, a rakija će osigurati da se testo pravilno digne i upije manje ulja. Umesto rakije možete dodati i ruma, a kod pečenja pazite da ima dovoljno ulja jer krofne u njemu moraju plivati, ali i da ulje ne bude prevruće kako ne bi zagorele. Nakon pripreme pospite ih šećerom u prahu ili dodatkom po želji.

 Krofnice

Krofnice